Nem látja szívesen Sólyom Lászlót a szlovák diplomácia

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 21. 10:31
Előbb a szlovák külügyminiszter, majd a köztársasági elnök is azt tanácsolta Sólyom László magyar államfőnek, hogy a pénteki nap folyamán ne utazzon Szlovákiába. Ivan Gasparovic hivatalába kérette Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövetet is, hogy közölje álláspontját.

Hivatalába kérette Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövetet a szlovák köztársasági elnök, és közölte: arra kéri Sólyom László fontolja meg szlovákiai látogatását. "Örülni fogok, ha ezt az üzenetet (Sólyom) nagyon komolyan veszi" - nyilatkozta a találkozó után Gasparovic. Leszögezte: elsősorban a látogatás dátuma ellen van kifogása.

Korábban Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter arról beszélt: "Okunk van azt gondolni, hogy ez a látogatás ártani fog a szlovák-magyar kapcsolatoknak. Amennyiben Sólyom László elnök nem szeretné, hogy ez bekövetkezzen, a látogatásra nem kerül sor". Lajcák csütörtök este telefonon magyar kollégáját, Balázs Pétert is tájékoztatta.

Sólyom László a korábbi bejelentés szerint pénteken délután Révkomáromban részt vesz Szent István király szobrának felavatásán.

Provokációnak tartják

A legfőbb szlovák közjogi méltóságok szerdán tudatos provokációnak minősítették, hogy a magyar államfő részt vesz a szobor felavatásán. A miniszterelnök úgy vélte, hogy ez kísérlet a magyar államiság szlovákiai megünneplésére. Robert Fico kijelentette, hogy az esetleges problémákért, és a látogatás következményeiért Sólyom László lesz a felelős. Pozsony a látogatás dátumát is kifogásolta.

Augusztus 21-én van ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai - köztük a magyar katonák is - bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak. A szlovák vezetők szerint ezért "érzéketlenség", hogy Sólyom ezen a napon tesz magánlátogatást Szlovákiában.

A két szlovákiai magyar párt - a Magyar Koalíció Pártja és a Híd-Most - viszont nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy a magyar államfő Révkomáromban részt vesz Szent István szobrának felavatásán, s ezért a Sólyom Lászlót ért szlovák bírálatokat csütörtökön visszautasította. A Sme című liberális pozsonyi lap csütörtökön szintén eltúlzottnak minősítette a szlovák reagálásokat, és úgy vélte: a szoboravatáson mindkét ország vezetőinek ott lenne a helye.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Protics János tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást