Fico: Sólyom nem akar mást, csak provokálni és rosszat tenni

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 21. 14:10
Bajnai Gordon miniszterelnök telefonon egyeztetett Robert Fico szlovák kormányfővel Sólyom László köztársasági elnök révkomáromi látogatása kapcsán. A szlovák kormányfő biztosította Bajnai Gordont, hogy gondoskodnak a magyar államfő és a rendezvény biztonságáról - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő. Robert Fico korábban jelezte: várhatóan lemondja délutánra tervezett programját, mert Sólyom László révkomáromi látogatása kapcsán mindkét országban készülődnek a szélsőségesek.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy a népeinket összekötő közös királyunk, Szent István emlékének szentelt szoboravatás nehezen tekinthető a szlovák szuverenitás elleni támadásnak - közölte a kormányszóvivő.

Budai Bernadett hozzátette: a magyar miniszterelnök azt is világossá tette, hogy az 1968-as prágai tavasz leverésében játszott magyar szerepért mind Sólyom László köztársasági elnök, mind pedig a magyar kormány hivatalosan már bocsánatot kért. A szoboravató ünnepség időpontjának kiválasztása és e között már csak ezért sem lehet összefüggést keresni és találni.

A magyar miniszterelnök jelezte, hogy a szlovák hatóságok feladata és felelőssége az ünnepi rendezvény békességének megőrzése, mindenfajta előre be nem jelentett, így illegális ellentüntetés, provokáció megakadályozása. Bajnai Gordon reményét fejezte ki, hogy a rendezvényen semmifajta atrocitásra nem kerül sor.

Robert Fico miniszterelnök biztosította Bajnai Gordont arról, hogy a szlovák hatóságok gondoskodnak a rendezvény és a magyar köztársasági elnök biztonságáról.

Visszakozott

A szlovák miniszterelnök péntek délelőtt jelezte, hogy várhatóan lemondja délutánra tervezett programját, mert Sólyom László révkomáromi látogatása kapcsán mindkét országban készülődnek a szélsőségesek, és Pozsonynak ezzel meg kell birkóznia.

"Össze kell hívnom a megfelelő szerveket, amelyek megvitatják ezt a problémát. Valami módon meg kell birkóznunk ezzel a látogatással. El kell dönteni, mi a legkisebb rossz a Szlovák Köztársaság számára, és szükség lesz arra, hogy a Szlovák Köztársaság határozottan szembenézzen ezzel a durva provokációval" - jelentette ki Robert Fico, amikor délelőtt Pozsonyban az 1968. augusztusi események, a csehszlovákiai reformfolyamat leverésének évfordulója kapcsán megkoszorúzta Alexander Dubcek korabeli csehszlovák kommunista pártvezető sírját.

A szlovák kormányfő Sólyom László révkomáromi látogatását összefüggésbe hozta a Varsói Szövetség 1968-as bevonulásával. Úgy fogalmazott: akkor a magyar tankok jöttek, most pedig valaki gyönyörű limuzinon. "De meg akarja majd mutatni, hogy ez olyan terület, ahol mi (magyarok) vagyunk az urak, és mi fogunk dönteni dolgainkról. Nagyon veszélyes, amit Magyarország - különösen elnöke személyén keresztül - művel az utóbbi napokban és hónapokban" - húzta alá a politikus.

Robert Fico ismét megjegyezte: ha Révkomáromban valami történik, azért a magyar államfő fogja viselni a felelősséget, mert nem akar mást, csak provokálni és rosszat tenni. 


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Budai Bernadett kormányszóvivõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást