Véres merényletek vezetik fel az afgán választást

Infostart
2009. augusztus 19. 13:12
A tálibok ismét értésre adták, hogy szinte szabadon mozognak Afganisztán területén; két nappal az elnökválasztások előtt véres merényletet követtek el Kabulban, majd rakétákat lőttek ki az elnöki palotára. A NATO vezette nemzetközi erők közölték: csütörtökön tartózkodnak a katonai misszióktól, ehelyett a szavazópolgárokat fogják védeni.

Az üzenet világos volt: nem győztetek le minket, és még legjobban őrzött városotokban is le tudunk sújtani rátok.

Kedden egy tálib öngyilkos merénylő egy robbanószerrel megrakott autóval hajtott bele egy NATO-konvojba Kabulban és nyolc embert megölt. Mások lelőttek egy tartományi tanácsi jelöltet, több szavazóhelyiséget is megtámadtak, és rakétákat lőttek ki a kabuli elnöki palotára. Az egyik déli tartományban egy öngyilkos merénylő felrobbantott három afgán katonát és két helybélit, három választási illetékes pedig akkor halt meg, amikor kocsijuk házilag gyártott pokolgépre hajtott.

Ilyen körülmények között készül Afganisztán a tálib uralom vége utáni második elnökválasztására. A legesélyesebb jelölt George Bush korábbi pártfogoltja, Hamid Karzai jelenlegi elnök, aki a voksok közel felére számíthat. Fő kihívója korábbi külügyminisztere, Abdullah Adullah keményen kampányolt saját etnikai területén, a tádzsik Észak-Afganisztánon kívül is, és elemzők szerint a szavazatok egynegyedére számíthat.

Bírálók és támogatók

A Nyugat által korábban favorizált Karzait közben éles bírálatok érik: külföldi kommentárok azt ismétlik, hogy kétes alkukat kötött volt militánsokkal, és hogy környezete alaposan megszedte magát a nemzetközi segélyeken.

Karzai mellett állt ki ugyanakkor például az üzbég Abdul Rasid Dosztum tábornok, a korábbi polgárháború egyik kegyetlenségéről híres hadura. Dosztum 2004-ben még Karzai ellenfele volt az elnökválasztáson, most azonban mellette kampányolt, azt követően, hogy hirtelen hazautazott a törökországi emigrációból.

Tiszta lesz-e?

A nemzetközi donorokat aggodalommal tölti el a hadurak esetleges visszatérése. Szakértők megjegyzik, hogy az ország több területén lehetetlen lesz voksolni, és olyan helyek is lesznek, ahol meghamisítják majd az eredményt - a BBC kabuli irodájának például hétfőn sikerült megvennie több szavazólapot.

A voksolásból az is kiderül majd: mennyire sikeres Barack Obama elnök politikája, amelynek nyomán további 30 ezer amerikai katonát küldött Afganisztánba. Az országba látogató volt választási ellenfele, John McCain szenátor azt mondta: sokkal több katonára van szükség, egy magas rangú brit tiszt pedig pár napja megjegyezte: még évtizedekig Afganisztánban kell maradniuk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást