Példa nélküli a termelői árak csökkenése

Infostart
2009. augusztus 19. 15:35
Szokatlanul nagy mértékben csökkentek júliusban a termelői árak Németországban. A szövetségi statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint az áresés az előző hónaphoz viszonyítva másfél százalékos volt, azonban egy éves viszonylatban már példa nélküli az árcsökkenés.

A termelői árak rendszeres feljegyzésének 1949-i bevezetése óta nem volt ekkora mértékű a visszaesés ezen a téren, mint az elmúlt hónapban.

A tavaly júliusi adatokkal összehasonlítva Németországban 7,8 százalékkal mérséklődtek a gyártási költségek. Ez jelentősen meghaladta az elemzők várakozását, ugyanis ők legfeljebb 6,5 százalékkal számoltak.

Az árzuhanás főleg az energiahordozók átmeneti olcsóbbodására vezethető vissza, enélkül a csökkenés egy hónapos viszonylatban alig 0,2, éves arányban pedig 3,6 százalékos volt.

Gazdasági szakértők ennek ellenére sem látnak okot egyelőre a vészharang megkongatására a defláció miatt. Ebben szerepet játszik az a tény is, hogy az üzleti hangulatmutató is felfelé mutat. A mannheni Konjunktúra-kutató Intézet közleménye szerint az üzletemberek és ipari vezetők körében végzett felmérés alapján augusztusra 39-ről 56 pontra emelkedett a hangulatmutatói index, ami szintén jelentősen felülmúlja a korábbi várakozásokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást