Legálisan halálra éheztetheti "engedetlen" feleségét a férj

Infostart
2009. augusztus 18. 08:40
Törvényesen halálra éheztetheti a férj a feleségét, ha az nem hajlandó teljesíteni házastársi kötelességét, és megtagadja a szexet - többek között ezt tartalmazza az az új törvény, amely július 27-én lépett életbe Afganisztánban. A jogszabállyal Hamid Karzai elnök eladta a nőket a síita szavazatokért cserében - állítják emberjogi szakértők.

Az eredeti törvényt amiatt kellett visszavonnia az afgán államfőnek, mert az brutalitása miatt hatalmas felháborodást kellett külföldön. Helyette fogadták el az újabb változatot, amely törvényes lehetőséget ad a férjnek arra, hogy halálra éheztesse engedetlen asszonyát.

A törvény kizárólag a lakosság 15 százalékát adó síita kisebbség családi életét szabályozza - bírálói szerint ezzel akarta Hamid Karzai megvenni a szavazatokat az e héten rendezendő elnökválasztáson.

Az eredeti törvény kötelezővé tette a síita asszonyoknak, hogy legalább négynaponta szexuálisan álljanak a férjük rendelkezésére. A mostani sem teszi szükségessé az asszony beleegyezését - vagyis gyakorlatilag legalizálja a házasságon belüli nemi erőszakot.

A törvény szerint az asszony kizárólag a férj beleegyezésével vállalhat munkát, a gyerekek felügyelete pedig csak az apákat, illetve nagyapákat illeti meg.