Váltságdíjat követelnek az Északi-tengeren eltűnt hajóért

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 15. 17:07
Váltságdíjat követelnek a tulajdonostól azért a teherszállító hajóért, amely rakományával és orosz legénységével Finnországból Algériába tartva eltűnt a tengeren - jelentette be a finn rendőrség szombaton.

A hírt megerősítő rendőrségi főfelügyelő nem árulta el, hogy mekkora összeget kértek, csak annyit mondott: elég nagy összegről van szó.

Oroszország a Földközi-tengerről átirányított egy kisebb hadihajót a Zöld-foki-szigetek felé, a szigetek környékén állítólag észlelték az eltűnt hajót. A máltai zászló alatt közlekedő hajó, az Arctic Sea korábbi információk szerint fát szállít.

A teherszállító hajón 15 orosz matróz teljesít szolgálatot. Dmitrij Medvegyev orosz elnök már korábban utasította a Fekete-tengeri hadiflotta négy hajóját az Arctic Sea felkutatására.

Oroszországnak a Zöld-foki Köztársaság fővárosába, Praiába delegált nagykövete közölte, hogy a hajó helyéről "hivatalosan" nem tájékoztatta őt az ország hadserege. Elmondta, hogy a kutatás folytatódik, de nem csak orosz hadihajók és tengeralattjárók keresik a járművet, hanem műholdak és más eszközök segítségével is fürkészik. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség úgy idézte a nagykövetet, hogy hamis a hajó megtalálásáról szóló információ.

Az Arctic Sea esetleges megtalálásáról először a Financial Times Deutschland (FTD) című német lap írt pénteki online kiadásában. A hajó legutóbb július 28-án adott életjelet magáról. Akkor a Doveri-szoroson haladt keresztül. Két nappal később az észak-franciaországi partoknál azonosították, ám azóta nyoma veszett.