Merkel videóüzenetben hálálkodott a magyaroknak

Infostart
2009. augusztus 15. 13:14
A német kancellár nyári szabadsága utáni első külföldi útja Szocsiba vezetett, ahol tárgyalt az orosz államfővel. Egyetértettek abban, hogy a jelenlegi válság pozitív hatása az lehet, hogy a két ország még szorosabbra fűzi gazdasági kapcsolatait. Merkel közben videóüzenetben mondott köszönetet Magyarországnak az 1989-es határnyitásért.

Angela Merkel egynapos villámlátogatása Medvegyev nyári rezidenciáján közvetve része a német választási hadjáratnak is. A kancellár népszerűsége változatlanul töretlennek tűnik, de úgy tűnik, Angela Merkel semmit sem akar a véletlenre bízni, ezért is kereste fel Németország legfontosabb európai gazdasági partnerének, Oroszországnak az elnökét.

Azonban nemcsak a kancellárnak fontos a kapcsolat további erősítése, hanem Dmitríj Medvegyevnek is, mert Moszkva tudatosan törekszik Európa egyik legfontosabb befektetői szerepére. Alighanem ezért is döngetett nyílt kapukat a kancellár Szocsiban a tönk szélére jutott Wadan hajógyár ügyében.

A Mecklenburg-Előpomerániában fekvő, 2500 főt foglalkoztató vállalat Merkel egyéni választókörzetét is érinti. A megbeszélések után biztossá vált, hogy a Wadan hajógyár a moszkvai Gazprom felügyelőtanácsában helyet foglaló Igor Juszufovhoz kerül 40 millió euróért. Az orosz üzletember legalább 1600 munkahely megőrzésére vállalt garanciát.

Szocsiban napirendre került az Északi Áramlat gázvezeték ügye is, amely ellen kiváltképpen a balti országok és a lengyel vezetők, valamint környezetvédők tiltakoztak, de a kancellár ezúttal is kiállt a tenger alatti vezeték megépítése mellett.

Szóba került az Opel autógyár megmentésének kérdése is, mivel az Opel átvételére a legesélyesebb osztrák-kanadai Magna cég, amely szoros kapcsolatban áll a moszkvai Szperbankkal. Lapértesülések szerint a Magna esélyeinek további javítására letett korábbi igényéről, hogy szabadon rendelkezhessen az Opel gyártási technológiájával, és elfogadta, hogy csupán licencszerződések révén szerel össze Opeleket Oroszországban.

A német tévé a félhivatalos csúcstalálkozóról készült beszámolójában kiemelte, hogy a kancellár szót emelt az ember jogok fokozottabb betartása mellett és hangsúlyozta, hogy az Európai Uniót erősen aggasztja a három orosz jogvédő elleni gyilkosság.

A tanácskozásokat záró sajtótájékoztatón német tudósítók kérdésére válaszolva Medvegyev részvétét fejezte ki a három személy halála miatt, és a történtekért felelőssé tette a csecsen kormányt is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást