Szaúd-Arábiában bezárták egy arab tévéállomás ottani stúdióját egy szexműsor miatt

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 9. 16:51
Szaúd-Arábiában bezárták egy arab nyelvű tévécsatorna dzsiddai stúdióját, miután interjút sugárzott egy férfival, aki a tévé nyilvánossága előtt beszélt nemi életéről.

Abdur-Rahmán al-Hazza, a kulturális és tájékoztatási minisztérium szóvivője közölte vasárnap, hogy az engedély nélkül sugárzott műsor miatt meghatározatlan időre bezárták a libanoni központú LBC televízió stúdióját.

Az előzményekhez tartozik, hogy a szaúdi légitársaság egyik 32 éves alkalmazottja, név szerint Mázen Abdul-Dzsavád július közepén a tévé egyik műsorában szemléletesen és részletekbe menően beszélt szexuális kalandjairól, arról is, hogyan vesztette el 14 évesen a szüzességét, kapcsolatba kerülve egyik szomszédjával. A férfit néhány napra rá őrizetbe vették.

A műsor után több mint kétszázan tettek panaszt Abdul-Dzsavád ellen, egyebek mellett azt sérelmezve, hogy a férfi megsértette az iszlám törvénykezés, a saría szabályait, amikor a nyilvánosság elé tárta törvényszegő magatartását.

Az erősen konzervatív Szaúd-Arábiában törvénybe ütközik a házasság előtti nemi élet. Egy kormányilletékes felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvánosság előtt nem szabad a szexről beszélni, ez büntetendő vétségnek számít, és felelősségre vonhatják a műsor más résztvevőit is.