Miért utálják a svájciak a németeket?

Infostart
2009. augusztus 6. 12:05
A németek egyik kedvenc nyaralási területe Svájc, de egy most készült felmérés szerint az alpesi ország lakóinak nincs túl jó véleménye róluk és ebben nemcsak az egyes turisták magatartása, hanem a berlini politikusok nyilatkozatai is szerepet játszanak. A tanulmányt készítő hamburgi intézet szerint elérkezett az idő egy jól átgondolt reklámkampányra Svájcban a németek megítélésének javítása céljából.

Svájc lakosságának többsége - ha erős tájszólással is, de - németül beszél és így nyelvi problémák nem jelentenek akadályt a németekhez fűződő kapcsolatban. A hamburgi médiaelemző intézet most készült tanulmány szerint a két népet mégis szinte egy világ választja el egymástól.

A svájciak körében végzett felmérés kimutatta, hogy a válaszadók 56 százaléka ellenszenvesnek ítéli a németeket. Arrogáns és fölényeskedő a legtalálóbb kifejezés a németekre - vallotta a svájciak többsége.

A személyes élményeken túl azonban a berlini politikus nyilatkozatai is szerepet játszanak az ellenérzés erősödésében, kiváltképpen Peer Steinbrück pénzügyminiszternek sikerült mélyen belopnia magát a svájciak szívébe akkor, amikor az alpesi ország bankrendszerét gúnyolta ki.

A hamburgi intézet kiutat keresve a kínos helyzetből, feltette a kérdést: nem lehetne-e egy jól irányzott reklámhadjárattal némileg kedvezőbbre hangolni a Németországgal szemben álló svájciakat.

A válaszadók 58 százaléka azonban úgy vélte, hogy turisztikai célzatú reklámkampány semmi esetre sem tetté vonzóbbá a németeket. Most felmerült az a terv, hogy olyan reklámokkal próbálják a svájciak rokonszenvét felkelteni, amelyek az érzelmekre is hatnak, de ugyanakkor a humor eszközét is felhasználva, a németek immár klisészerű hibáit öniróniával mutatja be, azonban kellő komolyságot is mutat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást