64 évvel Hirosima után

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 6. 07:33
Az amerikai elnök korábbi felhívását üdvözölve az atomfegyverek megsemmisítésére szólította fel a világ országainak vezetőit Hirosima polgármestere. Akiba Tadatosi a japán város elleni amerikai atomtámadás 64. évfordulóján beszélt erről.

A megemlékezés végén több száz fehér galambot engedtek el a béke jeléül. Az ünnepségen részt vett Aszo Taro japán kormányfő is.

Barack Obama április elején Prágában azt mondta: az atomfegyverek nélküli világ megteremtésén dolgozik, ezért egy éven belül csúcstalálkozót szervez a nukleáris leszerelésről.

Hangsúlyozta: Washingtonnak erkölcsi kötelessége cselekedni ezen a téren, miután az Egyesült Államok az egyedüli ország, amely atomfegyvert vetett be a harcokban.

Az Enola Gay B-29-es amerikai bombázó a II. világháború utolsó napjaiban dobott atombombát Hirosimára. Becslések szerint 140 ezren vesztették életüket közvetlenül a bombázástól, és további több százezren haltak meg a sugárzástól a következő évtizedekben.

Hirosima bombázása után 3 nappal az amerikaiak plutóniumbombát dobtak Nagaszakira, ahol több mint 70 ezren haltak meg. Japán néhány nappal később letette a fegyvert.