Letette a hivatali esküt Mahmúd Ahmadinezsád

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 5. 09:08
Letette a hivatali esküt szerdán a teheráni parlamentben Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.

A szertartás, amelyen több ellenzéki vezető és mérsékelt képviselő nem vett részt, a Koránból való idézetek felolvasásával kezdődött, majd a második hivatali időszakra beiktatott elnök ünnepélyes esküt tett, hogy megóvja a perzsa állam alkotmányát és határait. Az ünnepi aktust Ali Laridzsáni parlamenti elnök vezette.

A ceremónián Ahmadienzsád azt ígérte, hogy újabb elnöki mandátuma "fontos változások kezdete lesz Iránban és a világban". A régi-új államfő hangsúlyozta, hogy Irán "ellen fog állni az elnyomó hatalmaknak", és arra fog törekedni, hogy megváltoztassa a világban uralkodó "diszkriminatív eljárásokat".

Ahmadinezsádnak két hete van, hogy bemutassa új kormányát.

A törvényhozás épületéhez rendőrök százait, köztük elitalakulatokat vezényeltek, amelyek könnyfakasztó gránátokkal oszlatták az épületnél kezdődött tüntetést. Szemtanúk szerint Mir Hoszein Muszavi vesztes elnökjelölt több száz híve gyűlt össze a parlament épülete körül, hogy tiltakozzon a szerintük csalással hatalomra került elnök beiktatása ellen. A tömegoszlatásban részt vettek a Baszidzs milícia, vagyis az önkéntesek alkotta ultrakonzervatív félkatonai szervezet tagjai is. A demonstrálók Ahmadinezsád-ellenes jelszavakat skandáltak.

Ahmadinezsádot június 12-én választották meg újabb négyéves időtartamra elnöknek. A választást követő hetekben az ellenzék tömeges utcai demonstrációkat szervezett Teherán utcáira. A tiltakozók és a biztonsági erők közti összetűzések legalább 30 tüntető halálát okozták.