Kellemes száj- és testszagú asztronauták kerestetnek!

Infostart
2009. augusztus 4. 06:00
A kínai űrprogram leendő asztronautáinak szigorú feltételeknek kell megfelelniük, ha utazni akarnak az űrben: nem lehet például rossz a leheletük, és szuvas foggal sem szállhatnak űrhajóba.

Szuperemberi lények - a kínai űrhajózási hivatal nem rejti véka alá, hogy kiket keres a jövőre induló űrprogramjához. A leendő asztronautáknak ugyanis első körben egy százpontos követelménylistának kell megfelelniük.

Nem lehet például büdös a testszaguk és a leheletük, nem lehet szuvas foguk, és a sebhellyel rendelkezők sem reménykedhetnek az űrutazásban, mivel sebük a Földet elhagyva könnyen felszakadhat.

"A rossz testszag befolyásolja a szűk kabinban tartózkodó többi űrhajóst" - magyarázta az egyik követelményt a Kelet-Kínában található nandzsingi katonai kórház orvosa, aki állítja: a szigorú szabályoknak köszönhetően Kína legjobbjai repülhetnek az űrbe.

A feltételek között szerepel az is, hogy a jelentkező családjánál nem lehetett súlyos betegség három generációra visszamenőleg, az illetőnek nem lehet gyógyszerallergiája, sőt az is követelmény, hogy házastársa is áldást adjon az űrutazásra.  Ezeken kívül a leendő asztronautának "kellemes és alkalmazkodó természetűnek kell lennie".