Lesújtó elemzés a görögországi kompokról

Infostart
2009. július 30. 21:38
A német autóklub, az ADAC a nyári szezon kapcsán górcső alá vette a görög tengeri kompokat és lesújtó véleményt közölt állapotukról. Az ADAC jelentése szerint majdnem minden harmadik komp távolról sem felelt meg a biztonsági előírásoknak.

Az ADAC 14 tengeri komphajót vett tüzetes vizsgálat alá és megállapította, hogy többségük elöregedett és veszélyes. A német autóklub jelentésének ismertetésekor a szervezet munkatársa úgy vélte, hogy biztonsági szempontból a korábbi évekhez viszonyítva egyre rosszabbak a görög kompok.

Nem megfelelő a hajók karbantartása, hiányzanak a vészhelyzetben szükséges mentő berendezések, mint például tűzoltó fecskendők, illetve ezek gyakorlatilag használhatatlanok.

Sok esetben nincsenek feltüntetve a vészkijáratok, vagy ha igen, érthetetlen okból kifolyólag be vannak zárva.

A leggyengébb osztályzatot a Sardinia Vera nevű, gépkocsik szállítására használt komp kapta, amely immár közel ötven éve ingázik az athéni kikötő, Pireusz és Számosz sziget között. A legjobbnak az Ionian King minősült, amelyet 1991-ben bocsátottak vízre és azóta többször is korszerűsítették.

Ez a komp Patrasz és Igumenica között közlekedik. Az ADAC a rossznak minősített kompok kimustrálását sürgette, az athéni hatóságokat pedig arra szólította fel, hogy szigorúan ellenőrizzék a vonatkozó biztonsági rendelkezések maradéktalan betartását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást