Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obamát rasszistának tartják

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fox News új kommentátora egy tévéműsorban azt állította, hogy Barack Obama amerikai elnök rasszista.

Glenn Beck - aki január óta dolgozik a konzervatív hangvételű amerikai hírcsatornánál - kedden, a Fox and Friends (Fox és barátai) című reggeli program vendégeként beszélt az Egyesült Államok első fekete elnökéről.

Mint mondta: Obama olyan emberként mutatkozott be, akiben "mélyen gyökerező gyűlölet él a fehér emberekkel és a fehér kultúrával szemben".

A megjegyzés akkor bukott ki belőle, amikor szóba jött, hogyan reagált az elnök Henry Louis Gates harvardi tudós előállítására.

A fekete bőrű professzort egy fehér rendőr félreértésből őrizetbe vette, amikor betörés gyanúja miatt kiszállt Gates házához. Obama egy sajtóértekezleten előbb úgy értékelte, hogy szerinte a rendőr ostoba módon járt el, ám később békéltető megbeszélésre hívta a professzort és a járőrt a Fehér Házba.

Beck szerint más elnök az eset miatt aligha ugrott volna rá azonnal a rendőrségre. A műsor házigazdája ellenvetésképpen megjegyezte, hogy Obama környezetében túlnyomó részt fehérek dolgoznak. Ám a kommentátor erre úgy válaszolt: "Nem azt mondom, hogy nem szereti a fehéreket... De van egy problémája. Ez az ember szerintem rasszista."

A Fox News illetékesei a csatorna honlapján közzétették, hogy Beck a magánvéleményének adott hangot a műsorban, amihez minden kommentátoruknak joga van. Az általa kifejtettek azonban nem tükrözik a csatorna hivatalos álláspontját.

Korábbi elnökökkel kapcsolatban is megfogalmazták már a rasszizmus gyanúját. George W. Bushról 2005-ben, a New Orleansban pusztító Katrina hurrikán idején jelentette ki Kanye West Grammy-díjas rapper, hogy "nem törődik a feketékkel".