eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egy szlovák professzor bírálja az államnyelvtörvényt

A pozsonyi Komensky Egyetem egyik nyelvészprofesszora szerint káros és felesleges a szlovákiai államnyelvtörvény, mert Dél-Szlovákiában a szlovákok és a magyarok gond nélkül megértik egymást.

"A törvény a legérzékenyebb pontjukon érinti a kisebbségeket, mert kétségbe vonja a normális együttélésre és a nyelvi toleranciára való képességüket" - jelentette ki Juraj Dolník, nyelvészprofesszor a Pravda című szlovák napilap hétfői kiadásában megjelent interjúban.

A professzor szerint Marek Madaric kulturális miniszter anélkül készítette elő a nyelvtörvényt, hogy megismerkedett volna a valós helyzettel a nemzetiségileg vegyes régiókban. Dolník, aki Somorján lakik, elmondta, hogy a magyarok és a szlovákok együttélése a városban a törvény elfogadása előtt is természetesen, problémamentesen zajlott.

"Természetesen a társadalmi élet minden szférájában lehetnek kisebb-nagyobb helyi problémák. Ez azonban nem ok arra, hogy ilyen módon (törvénnyel) oldják meg ezeket" - véli a nyelvész.

A törvény egyik legnagyobb hibájának azt tartja, hogy elfogadása előtt nem készült szakértői elemzés a szlovákiai nyelvi helyzetről. Úgy véli, hogy leginkább azon kommunikációs területek elemzése hiányzik, melyeken a szlovák nyelv közvetlenül találkozik a kisebbségi nyelvekkel. Csak ennek ismeretében dönthető el, hogy szükséges-e egy ilyen törvény vagy sem. Miután ilyen elemzés nem készült, a szakértő szerint a törvény elfogadása nem megalapozott, s azt el kell utasítani.

"Senki sem vonja kétségbe, hogy az állampolgároknak joguk van anyanyelvükön információkhoz jutni. Ha tömeges problémává válna az, hogy a szlovákok nem tudják magukat anyanyelvükön megértetni például az ország déli részén, indokolt lenne a törvény. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ez nem így van. Dél-Szlovákiában, ahol a magyarok többsége él, nincsenek ilyen problémák" - mutatott rá a professor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×