Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Észak-Korea \"halálos csapásokkal\" fenyegeti az Egyesült Államokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az észak-koreai védelmi miniszter \"elképzelhetetlenül halálos csapásokkal\" fenyegette meg az Egyesült Államokat arra az esetre, ha támadást intéz a kommunista ország ellen.

Vasárnap, az 1950-53-as koreai háborút lezáró tűzszüneti egyezmény megkötésének évfordulója előtt egy nappal tartott gyűlésen Kim Jong Csun kijelentette, hogy könyörtelenül és határozottan megbosszulják az ellenséges cselekedeteket, s "totális háborúra totális háborúval" vágnak vissza.

"Elképzelhetetlenül halálos csapásokat mérünk az amerikai imperialistákra és dél-koreai bábjaikra, ha háborút indítanak egy esztelen becsvágy megszállottjaként" - mondta Kim.
A KCNA észak-koreai hírügynökség egy másik jelentésében bírálta az Egyesült Államok és Dél-Korea közelgő közös hadgyakorlatát, amelynek szerinte az a célja, hogy lerohanják Észak-Koreát. "A tervezett manőverek lerántják a leplet a párbeszédet erőltető szavaik mögött rejtőző gonosz célról" - vélte a KCNA.

Phenjan gyakran vádolja Washingtont és Szöult azzal, hogy összeesküvést sző Észak-Korea lerohanására. Phenjan azt állítja, hogy az "amerikai nukleáris fenyegetés" ellenében igyekszik atombombára szert tenni. Dél-Korea és az Egyesült Államok tagadja Észak-Korea megtámadásának bármiféle szándékát, és a közös hadgyakorlatokat kizárólag védelmi jellegűnek minősíti.

A térségben kiéleződött a feszültség azóta, hogy Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantást és rakétakísérleteket hajtott végre. Emiatt a Biztonsági Tanács további szankciókkal büntette Phenjant, amely nem hajlandó visszatérni a vitatott atomprogramjáról még 2003-ban megindított hatoldalú tárgyalásokhoz.

Sin Sun Ho, Észak-Korea ENSZ-nagykövete pénteken azt sugalmazta, hogy országa érdekelt a Washingtonnal való közvetlen tárgyalásokban. A legnagyobb észak-koreai újság, a Rodong Sinmun (Munkásújság) vasárnap azt írta, hogy három nappal ezelőtt a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereinek thaiföldi tanácskozásán az észak-koreai küldöttség vezetője a nukleáris vitáról kijelentette, hogy az kizárólag Washingtonra és Phenjanra tartozik.

Az Egyesült Államok a hatoldalú tárgyalások keretében hajlandó közvetlen megbeszéléseket folytatni Észak-Koreával, illetve akkor, ha Phenjan visszafordíthatatlan lépéseket tesz atomprogramjának felszámolására.