A kánikula okozhatta a horvátországi szerencsétlenséget?

InfoRádió / MTI
2009. július 24. 20:23
Kisiklott egy Zágrábból Splitbe tartó személyszállító vonat pénteken, a hatóságok szerint hat halottja van a szerencsétlenségnek, több mint ötvenen megsérültek, köztük kilenc külföldi. Egyesek arra gyanakodnak, hogy a hőségben a sínek elgörbültek. Az utasok arról számoltak be, hogy a vonat egy lejtőn gyorsulni és inogni kezdett, nekicsapódott a szűk szurdok szikláinak.

A horvát mentőszolgálat összesítéséből az derül ki, hogy magyarok nincsenek a sérültek között.

A Slobodna Dalmacija című horvát lap internetes oldalán azt írta, hogy öt férfi és egy nő vesztette életét a súlyos balesetben. Az állami mentőszolgálat közölte, hogy 55 sérültet, közöttük hat gyereket vittek kórházba. A sérültek közül kilencen - három francia, két ausztrál, illetve egy-egy svéd, szlovén, pakisztáni és brit - külföldi állampolgárok.

Szlanyinka Anna, Magyarország spliti konzulja az MTI érdeklődésére telefonon elmondta: a rendőrségi szóvivő közölte vele, hogy amennyiben vannak külföldi állampolgárok a halottak között, azonnal értesítik az érintett országok nagykövetségeit. Mivel eddig a magyar diplomáciai képviseletre nem érkezett értesítés, arra lehet következtetni, hogy a halálos áldozatok között nincsenek magyarok.

A szerencsétlenség a célállomástól, Splittől mintegy 30 kilométerre, Rudin település mellett történt.

Oka egyelőre ismeretlen. Egyesek arra gyanakodnak, hogy a hőségben a sínek elgörbültek. Az utasok arról számoltak be, hogy a vonat egy lejtőn gyorsulni és inogni kezdett, nekicsapódott a szűk szurdok szikláinak. Az egyik jegykezelő azt kiáltotta, hogy nem működnek a fékek. Az utasok megrántották a vészfékeket, hiába.