Die Presse: Románia nem érett az EU-tagságra

InfoRádió / MTI
2009. július 23. 10:41
Sem Románia, sem Bulgária nem érett az európai uniós tagságra - mutat rá a korrupcióra hivatkozó kritikus tartalmú brüsszeli országjelentés kapcsán csütörtökön a bécsi Die Presse.

Az osztrák konzervatív újság szerint voltak földrészünkön olyan történelmi pillanatok, amelyeket ki kellett használni. Ilyen volt a vasfüggöny leomlása vagy az Európai Unió keleti bővítése. Ám ebben a történelmi környezetben akadtak olyan pillanatok is, amikor a felelős pozícióban lévők túllőttek a célon. Például Bulgária és Románia elhamarkodott EU-felvételekor. 2007-ben egyikük sem volt érett a tagságra - és ma sem azok.

Belépésük az unióba egyik fél számára sem fizetődött ki. Sem a két balkáni ország számára, amelyek azt remélték, hogy az EU segítségével, amilyen gyorsan csak lehet, felzárkózhatnak a Nyugathoz. Sem az uniós partnerállamok számára, amelyek így akarták biztosítani, hogy cégeik nagyobb kockázat nélkül üzletekhez jussanak Bulgáriában és Romániában. És az egész régió számára sem, amelynek országai - úgy is, mint potenciális tagjelöltek - hitelüket vesztették.