Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A németek lényesen olcsóbban nyaralnak a válságban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gazdasági válság rányomja bélyegét az idegenforgalomra is. A német utazási irodák ezért komoly kedvezményekkel csábítják a turistákat, a szállodák pedig már amúgy is jutányosan kínálják a szobákat - így nem meglepő, hogy az árengedmények nyertesei a nyaralni készülök.

A nagy utazási irodák, mint a Thomas Cook, vagy a TUI átlagosan öt százalékkal olcsóbban kínálják turisztikai ajánlataikat, hogy ellensúlyozzák a pénzügyi válságból fakadó takarékossági hullám hatásait. Turisztikai szakértők véleménye szerint a nyaralni indulók száma ugyan csak minimálisan csökkent, de szinte mindenkin úrrá lett az akciós árak utáni vadászat láza.

Míg az elmúlt években a németek túlnyomó többsége már hónapokkal indulása előtt lekötötte, hogy hol fog nyaralni, idén a legtöbben csupán néhány nappal a szabadság megkezdése előtt döntik el úti céljukat és ebben a végső szót aszerint mondják ki, hogy mi volt a legjutányosabb ajánlat.

Némileg az utazási irodák segítségére sietett a kőolaj árának stabilizálódása, mert a repülőgépek hajtóanyagaként használt kerozin viszonylag olcsó és így a légitársaságok is engedtek áraikból. Így nem egyszer közel 15 százalékkal kevesebbe kerül a jegy egy-egy tengerentúli járatra - következésképpen az igencsak közkedvelt thaiföldi célpontok
is jutányosabban közelíthetők meg.

Az utazási irodák napokban kiadott téli katalógusa is igencsak kedvező árakról tanúskodik. Hogy már most minél több foglalást biztosítsanak maguknak, a téli katalógus számos olyan engedményt is tartalmaz, amelyre csak azok számíthatnak, akik már most nyáron lefixálják téli szabadságukat - és a feltüntetett engedményes árat azonnal ki is fizetik.