Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb főnökbezárás Franciaországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tervezett elbocsátások ellen tiltakozásul a világ vezető abroncsgyártója, a Michelin egyik franciaországi gyárának négy vezetőjét négy órán át tartották fogva a munkások szerdára virradóra, a svéd SKF golyóscsapágygyár egyik felszámolásra ítélt franciaországi telephelyének dolgozói pedig elfoglalták a cég legnagyobb helyi üzemét.

A Michelin ötven alkalmazottja Montceau-les-Mines-ben azért zárta be kedden este a telephely vezetőit, mert azok az egyik tiltakozó munkás ellen szankciókat alkalmaztak. Az igazgatóknak négyórás fogság után a nekik hátat fordító munkások sorfala előtt kellett távozniuk az üzem területéről, miután ígéretet tettek: szerdán tárgyalásokat kezdenek a szankciók feloldásáról.

A vezetők nem kívántak a sajtónak nyilatkozni, a munkások viszont azt állították: akciójukhoz a düh vezetett; terrorizálva érzik magukat, amióta minden törvényes tiltakozásukat szankciókkal torolják meg a cégvezetők.

Az autópiac válsága miatt az abroncsgyártó vállalatok az elmúlt hónapokban sorra jelentették be átszervezési terveiket, ezek sokhelyütt erőszakhoz vezető szociális feszültséget okoztak Franciaországban, ahol az aktív lakosság 10 százalékát a járműipar foglalkoztatja. A Michelin júniusban jelentette be, hogy 1093 munkahely megszüntetését tervezi 2010-ben, ebből 477-et a jelenleg 1400 főt foglalkoztató Montceau-les-Mines-ben.

A svéd SKF összesen kilencszáz munkahely megszüntetését tervezi a világon, ennek részeként a franciaországi Fontenay-le-Comte-ban a 380 főt foglalkoztató üzemét felszámolja. Ott az évtizedek óta dolgozó munkások a fejenként felajánlott 20-25 ezer eurós végkielégítés helyett legalább 80 ezer eurót követelnek. A közszolgálati televíziónak úgy nyilatkoztak: nem lennének ennyire elkeseredve, ha tudnák, hamarosan találnak új munkahelyet, de erre jelenleg nincs sok esélyük.

Miután saját telephelyükön két munkagépet felgyújtottak, közülük százan csatlakoztak az SKF Tours melletti, legnagyobb franciaországi gyárának elfoglalásához. A telep lakattal lezárt bejárata előtt jelenleg több tucat munkás posztol, és egyetlen teherautót sem engednek behajtani az üzem területére.

A tavaszi főnökbezárási hullámot követően az elmúlt tíz napban a munkahelyük felrobbantásával, illetve munkaeszközeik megsemmisítésével való fenyegetés lett a francia munkások új eszköze a felajánlottnál kedvezőbb elbocsátási feltételek elérésére és a figyelemfelkeltésre a sajtóban; az SKF a negyedik ilyen munkahely. Eddig valamennyi akció a követelések teljesítésével zárult.

Christine Lagarde gazdasági miniszter szerdán elítélt minden erőszakos akciót, mert szerinte a zsarolás nem működik, csak a szociális párbeszéd.

Példaként említette a Nortel esetét: a felszámolásra ítélt franciaországi fejlesztő részleg dolgozói 11 gázpalackkal vették körbe párizsi irodájukat kedvezőbb végkielégítést követelve. Az akciót azonban másnap beszüntették, miután a vezetőség tárgyalóasztalhoz ült a tiltakozókkal. Utólag kiderült: a palackokban nem volt gáz.