eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A szaúdi hercegnő után újabb tíz honfitársa menekültügyét tárgyalja a brit kormány

A brit kormány újabb tíz szaúdi menekült kérelmét vette napirendre azt követően, hogy hétfőn kiszivárgott: egy szaúd-arábiai hercegnő menekültstátust kapott Nagy-Britanniában.

A The Independent keddi online cikke szerint a kérelmezők arra hivatkoznak: ha hazatoloncolnák őket Szaúd-Arábiába, üldöztetés várna rájuk.

Akárcsak arra a gazdag szaúdi családból származó nőre, aki azért folyamodott menekültjogért, mert egy brit férfitól várt gyermeket. A fiatal nő azt mondta az ügyében eljáró bíróságon, hogyha hazatérésre kényszerítenék, és a férje rájönne a házasságtörésre, a helyi törvényeknek megfelelően halálra kövezés várna rá. A nő nevét nem hozták nyilvánosságra, de az ügyében hozott kedvező döntés hétfőn bejárta a brit médiát.

Keith Vaz, a brit parlament belügyi bizottságának elnöke üdvözölte a menekültjog megadását: "Azon személyek körébe tartozik, akiknek védelmére létrehoztuk menekültjogi törvényünket. Egy asszonyt és születendő gyermekét semmilyen körülmények között nem lehet visszaküldeni egy olyan országba, ahol bajuk eshet".

Az elnök felhívta a kormányt, hogy publikáljon több adatot a szaúdi menekültjogi kérelmekről. Mint mondta: Szaúd-Arábiában megkérdőjelezhető az emberi jogok tiszteletben tartása, ezért fontos, hogy kiderüljön, pontosan hányan menekülnek hasonló okokból.

Tavaly 15 szaúdi menekültjogi kérelmet utasított vissza a brit kormány - idézte a brit belügyminisztérium legutóbbi adatait az independent.co.uk. portálon megjelent írás.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×