Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szaúdi hercegnő után újabb tíz honfitársa menekültügyét tárgyalja a brit kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit kormány újabb tíz szaúdi menekült kérelmét vette napirendre azt követően, hogy hétfőn kiszivárgott: egy szaúd-arábiai hercegnő menekültstátust kapott Nagy-Britanniában.

A The Independent keddi online cikke szerint a kérelmezők arra hivatkoznak: ha hazatoloncolnák őket Szaúd-Arábiába, üldöztetés várna rájuk.

Akárcsak arra a gazdag szaúdi családból származó nőre, aki azért folyamodott menekültjogért, mert egy brit férfitól várt gyermeket. A fiatal nő azt mondta az ügyében eljáró bíróságon, hogyha hazatérésre kényszerítenék, és a férje rájönne a házasságtörésre, a helyi törvényeknek megfelelően halálra kövezés várna rá. A nő nevét nem hozták nyilvánosságra, de az ügyében hozott kedvező döntés hétfőn bejárta a brit médiát.

Keith Vaz, a brit parlament belügyi bizottságának elnöke üdvözölte a menekültjog megadását: "Azon személyek körébe tartozik, akiknek védelmére létrehoztuk menekültjogi törvényünket. Egy asszonyt és születendő gyermekét semmilyen körülmények között nem lehet visszaküldeni egy olyan országba, ahol bajuk eshet".

Az elnök felhívta a kormányt, hogy publikáljon több adatot a szaúdi menekültjogi kérelmekről. Mint mondta: Szaúd-Arábiában megkérdőjelezhető az emberi jogok tiszteletben tartása, ezért fontos, hogy kiderüljön, pontosan hányan menekülnek hasonló okokból.

Tavaly 15 szaúdi menekültjogi kérelmet utasított vissza a brit kormány - idézte a brit belügyminisztérium legutóbbi adatait az independent.co.uk. portálon megjelent írás.