Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A keletnémetek fele másodrendű polgárnak érzi magát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Húsz évvel a berlini fal leomlása után a keletnémetek jelentős hányada nem érzi magát igazán otthon az újraegyesült Németországban. Egy most készült felmérés szerint minden második keletnémet szerint ők másodrendű polgárok.

A Volkssolidarität nevű társadalmi szervezet kizárólag a keleti tartományokban folytatott közvélemény kutatást, mert kíváncsi volt arra, hogy az egykori NDK polgárai miként élik meg az ország újraegyesítésének 20. évfordulóját. A felmérésből kiderült, hogy a keletnémetek fele továbbra is óriási különbséget lát az életszínvonal terén és ez a válaszadók 21 százaléka szerint aligha fog változni az elkövetkező 50 év alatt.

Csupán minden ötödik válaszadó látja helyes úton az újraegyesült Németországot, amelyben a megkérdezettek 60 százaléka több politikai beleszólási jogra tartana igényt.

A szeptemberre tervezett parlamenti választással kapcsolatban a keletnémetek alig egy százaléka vallotta, hogy bízik a politikusok ígéreteinek betartásában.

Némi meglepetést keltett a felmérés azon megállapítása, hogy a válaszadók közel fele meg van elégedve sorsával, de 68 százalék már rossznak tartja anyagi helyzetét és a jövőt is sötéten látja.

A keleti tartományok felzárkózásának biztosításával megbízott miniszter, Wolgang Tiefensee, aki maga is közel 30 éve koráig az NDK-ban élt, nemrég kijelentette, hogy az eddiginél jóval nagyobb figyelmet kellene szentelni a múlt feldolgozásának.

Kiváltképpen az iskolai történelemoktatásban kellene többet foglalkozni az NDK társadalmi rendszerével valamint a diktatúra bukását kiváltó békés forradalommal.