Összeomlott fesztiválsátor - a rendőrség vizsgálódik

Infostart
2009. július 20. 15:43
A szlovák rendőrség vizsgálatot indított a trencséni Pohoda zenei fesztiválon történt tragédia ügyében. A vihar következtében összeomlott egy óriássátor, egy 29 éves férfi életét vesztette, több mint 50-en kórházi ápolásra szorulnak.

Balszerencsésnek bizonyult a 13-as szám Szlovákia legnagyobb zenei fesztiválja résztvevői számára. A trencséni repülőtéren immár tizenharmadszor rendezett szabadtéri rendezvényen szombaton több mint 35 ezer néző volt jelen, amikor koradélután hatalmas vihar kerekedett.

A széllökések következtében az egyik óriási sátor néhány másodpercperc alatt kártyavárszerűen összeomlott, és maga alá temetett több száz fiatalt. A több tonnás acélkonstrukció alatt egy 29 éves postnyi férfi életét vesztette, három sérült még mindig válságos állapotban van, a környező korházakban még mindig csaknem 50 sérültet ápolnak.

A legtöbben fej- illetve gerincsérülést szenvedtek Az eredetileg vasárnapig tervezett rendezvényt a tragédia után azonnal beszüntették, a táborlakókat pedig evakuálták a vihar sújtotta területről.

Martin Korch országos rendőrszóvivő szerint a hatóságok már vizsgálják a tragédia okát, vádemelésre még nem került sor. A szakértők vizsgálják a bizonyítékokat és a körülményeket.

Annyit tudni, hogy az összeomlott sátrat egy tapasztalt német cég szerelte össze és a konstrukciónak akár nagyobb vihart is kellett volna bírnia. A meteorológusok folyamatosan figyelmeztettek a veszélyre, de ők sem feltételezték, hogy ilyen hatalmas, feltehetően forgószél keletkezhet.

Michal Ka¹èák főszervező szerint a sátor azért üzemelhetett a viharveszély idején, mert a felállításával megbízott német vállalat szerint akár sokkal rosszabb körülmények között is sértetlen maradhatott volna. A többi helyszínen a vihar idején a rossz időjárásra való tekintettel egyetlen fellépést sem tartottak, a koncertek akkor szüneteltek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást