Vevőre vár a híres Watergate Hotel

InfoRádió / MTI
2009. július 19. 07:30
Vevőre vár a híres-hírhedt washingtoni Watergate Hotel, amely a Richard Nixon elnök lemondása körüli botrány során tett szert (kétes) ismertségre.

A Watergate épület egyik szárnyában található szálloda kényszerárverésére kedden kerül sor, miután az épület felújításáról és újbóli megnyitásáról szóló tervek áldozatul estek a gazdasági válságnak.

Az amerikai főváros északnyugati részén álló hotel 2004 óta tart zárva, a legutóbbi tulajdonos nagyratörő tervei korábban még arról szóltak, hogy irodák, apartmanok és egy bevásárlóközpont révén a hotelt luxuslakás-komplexummá alakítják.

A terv azonban nem nyerte el a hatalmas építmény lakóinak tetszését, ellenállásukat a bíróság előtt is keresztül tudták vinni. A megbukott elképzelések után már a hotel teljes és pompás felújításáról szóltak a tervek, amelyek a banki partner fizetésképtelenné válása miatt dőltek dugába. Új befektetők azóta sem jelentkeztek.

A kapuit 1967-ben megnyitó Watergate Hotelben számos prominens vendég szállt meg, az épület az Egyesült Államok addigi legnagyobb politikai botránya révén 1972-ben egycsapásra tett szert világhírnévre. Az év június 17-én ugyanis öt személyt vettek őrizetbe, akik a Demokrata Párt irodájába törtek be.

A Watergate-botrány néven elhíresült ügyben kiderült, hogy a betörők Richard Nixon republikánus elnök megbízásából hatoltak be az irodába, hogy lehallgassák a demokraták kampányközpontjának beszélgetéseit. Nixon 1974 augusztusában mondott le a történtek miatt.