Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szerbia és Koszovó közvetítőkön keresztül tárgyal egymással

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szerbia és Koszovó közötti közvetítésbe kezdett az EULEX, az EU koszovói rendőri és igazságügyi missziója - írta vasárnap a Koha Ditore című pristinai újság.

Ha igaz a mértékadó, megbízható értesüléseiről ismert lap meg nem nevezett forrásból származó információja, akkor áttörésről van szó, mert eddig a szerb és a koszovói kormány között semmilyen hivatalos érintkezés sem volt. A belgrádi hivatalos álláspont szerint Koszovó továbbra is Szerbia része, önálló országként nem lehet tárgyalni vele.

Az albán nyelvű lap EULEX-es informátorai azt mondták, hogy az Európai Unió által felállított szervezet "nagyon szeretne Belgrád és Pristina számára is elfogadható megoldásokat találni olyan technikai jellegű problémákra, mint a határforgalom kezelése, az eltűnt személyek sorsának felderítése, valamint a Koszovó és Szerbia közti rendőri együttműködés".

Az EULEX szakértői rendszeresen járnak Belgrádba, hogy szerb hivatalos személyekkel tárgyaljanak. A párbeszédet olyan témákkal kezdték, amelyeknek nincs erős politikai töltetük. Ilyen az elmúlt tíz évben eltűnt személyek kérdése - írta a Koha Ditore.

A lap szerint Javier Solanának, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének egy héttel ezelőtti belgrádi látogatása elindította a párbeszédet arról is, hogy szerbek és koszovóiak közösen vámoljanak a szerb részről "adminisztratívnak" nevezett, koszovói oldalról pedig "államinak" tekintett határon.

Ha ez megvalósul, megfigyelők szerint óriási felháborodást fog kiváltani a koszovói szerbek körében, akik hetek óta tiltakoznak az ellen, hogy az EULEX ellenőrizni próbálja a Szerbia és Koszovó közti áruforgalmat. Vámolást nem végez, csupán szállítóleveleket, és az áruszállítók úti okmányait ellenőrzi a csempészet visszaszorításának szándékával, de ez is elég ahhoz, hogy a két legfőbb észak-koszovói határátkelőnél tiltakozók megakadályozzák az EULEX-alkalmazottak munkavégzését.