eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Szerbia és Koszovó közvetítőkön keresztül tárgyal egymással

Szerbia és Koszovó közötti közvetítésbe kezdett az EULEX, az EU koszovói rendőri és igazságügyi missziója - írta vasárnap a Koha Ditore című pristinai újság.

Ha igaz a mértékadó, megbízható értesüléseiről ismert lap meg nem nevezett forrásból származó információja, akkor áttörésről van szó, mert eddig a szerb és a koszovói kormány között semmilyen hivatalos érintkezés sem volt. A belgrádi hivatalos álláspont szerint Koszovó továbbra is Szerbia része, önálló országként nem lehet tárgyalni vele.

Az albán nyelvű lap EULEX-es informátorai azt mondták, hogy az Európai Unió által felállított szervezet "nagyon szeretne Belgrád és Pristina számára is elfogadható megoldásokat találni olyan technikai jellegű problémákra, mint a határforgalom kezelése, az eltűnt személyek sorsának felderítése, valamint a Koszovó és Szerbia közti rendőri együttműködés".

Az EULEX szakértői rendszeresen járnak Belgrádba, hogy szerb hivatalos személyekkel tárgyaljanak. A párbeszédet olyan témákkal kezdték, amelyeknek nincs erős politikai töltetük. Ilyen az elmúlt tíz évben eltűnt személyek kérdése - írta a Koha Ditore.

A lap szerint Javier Solanának, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének egy héttel ezelőtti belgrádi látogatása elindította a párbeszédet arról is, hogy szerbek és koszovóiak közösen vámoljanak a szerb részről "adminisztratívnak" nevezett, koszovói oldalról pedig "államinak" tekintett határon.

Ha ez megvalósul, megfigyelők szerint óriási felháborodást fog kiváltani a koszovói szerbek körében, akik hetek óta tiltakoznak az ellen, hogy az EULEX ellenőrizni próbálja a Szerbia és Koszovó közti áruforgalmat. Vámolást nem végez, csupán szállítóleveleket, és az áruszállítók úti okmányait ellenőrzi a csempészet visszaszorításának szándékával, de ez is elég ahhoz, hogy a két legfőbb észak-koszovói határátkelőnél tiltakozók megakadályozzák az EULEX-alkalmazottak munkavégzését.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×