Az amerikai nők alkudoznának az egészségügyi ellátásról

InfoRádió / MTI
2009. július 19. 16:16
Az amerikai egészségbiztosítás jelenlegi rendszerében még az alkunak is jelentős szerepe lehet és ebben a nők lényegesen jobbak mint a férfiak. A CIGNA egészségügyi biztosító által végzett fölmérés most nyilvánosságra hozott eredményei az Egyesült Államokban nagy figyelmet keltettek.

A közelmúltban ismertetett adatok szerint a férfiak kétharmada, a nőknek viszont csak egyharmada figyel arra, hogy a hitelkártyája ki legyen egyenlítve. A megkérdezett férfiaknak 71 százaléka, a nőknek 53 százaléka költ megfontoltan kevesebbet, mint amennyit havonta megkeres, tehát ennyien bánnak óvatosan a pénzükkel.

A CIGNA által megkérdezett, 1000 felnőttkorú és dolgozó amerikai egészségügyi ellátásra vonatkozó válaszai azonban ettől lényegesen különböztek. A nők közül minden ötödik az esetleges és tervezhető orvosi beavatkozás - oltás, műtét - előtt gondosan megnézi és összehasonlítja az egyes orvosi rendelők, intézmények árait, és csak azután dönt arról, hol kér orvosi segítséget, akár magának, akár családtagjainak.

A férfiaknak csupán 15 százaléka figyel erre. A kérdés indokolt, mert például egy sérvműtét, vagy még inkább a plasztikai sebészeti beavatkozások árában a különböző amerikai gyógyintézetek között hatalmas különbségek lehetnek.

Az egészségbiztosító szakemberei külön kiemelték, hogy minden öt amerikai nőből négy a drágább, gyári, "márkás" gyógyszer helyett az utánzatot, a generikus készítményt veszi meg. A férfiaknak csak 69 százaléka cselekszik hasonlóan.

Candace Anderson - aki weboldalt indított, amelyben a kiadások csökkentésében segít - azt mondja, hogy a nők lelkileg alapvetően különböznek a férfiaktól, ha vásárlásról van szó. Ez az egészségügyi ellátás beszerzése esetén is így van.

"A nők szeretnek alkudni és ez az orvosi rendelőre is vonatkozik" - hangsúlyozza. "Imádjuk az alkudozás izgalmait, és nemcsak kiharcoljuk a kedvezőbb ajánlatot, de boldogok vagyunk, ha a sikert másoknak is elmesélhetjük".