eur:
395.62
usd:
366.69
bux:
65620.71
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megvétózta a lengyel elnök az új médiatörvényt

Vétót emelt pénteken a lengyel elnök a közszolgálati média gyökeres átalakításáról rendelkező törvény ellen.

Lech Kaczynski szerint az új törvény aláásná a közszolgálati média finanszírozási rendszerét. A konzervatív államelnök átdolgozásra visszaküldte a jogszabályt a parlament elé.

A jobbközép kormány által előkészített törvény alapján 2010-től megszűnnének a rádió és tévé előfizetői díjak. A közmédia ezek helyett állami támogatásból működne.

"Gazdasági válság idején, miközben növekszik az államháztartás hiánya, elfogadhatatlan egy olyan médiatörvény, amely nem garantálja a közszolgálati média anyagi biztonságát" - nyilatkozott az államfő szóvivője.

Az előfizetői díjakat jelenleg az állami média közönségének nagyjából 40 százaléka fizeti be, és nincsen hatékony eszköz a behajtásra. A közszolgálati tévécsatornák és rádióállomások bevételei rohamosan csökkennek, a gazdasági válság miatt pedig Donald Tusk kormányfő igyekszik kihátrálni az ellenzéki erőkkel kötött korábbi megállapodásból, amely szerint a közmédia legkevesebb évi 900 millió zloty (nagyjából 57 milliárd forint) költségvetési támogatást kap.

A megegyezés felrúgása miatt a baloldali SLD pártszövetség megvonta támogatását a törvénytől, a kormányoldal azonban a szociáldemokraták szavazatai nélkül nem tudja felülbírálni az elnöki vétót.

Az elnöki vétó indoklása szerint az új törvény nem megoldaná, hanem tovább szaporítaná és súlyosbítaná a közszolgálati média problémáit. Lech Kaczynski emlékeztetett, hogy művészek és újságírók egész sora, és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság képviselője is tiltakozott a törvény ellen.

Haraszti Miklós, az EBESZ sajtószabadság képviselője szerint az új médiatörvény nem nyújt garanciát az állami költségvetésből származó olyan minimális finanszírozásra, amely ellensúlyozná az előfizetői díjak megszüntetését. Haraszti attól tart, hogy a tévék, rádiók vezetőinek minden évben tárgyaláson kell kialkudniuk a költségvetési támogatást, a közmédia pedig így átpolitizálódik, és a támogatásért cserébe engedményeket kell majd tenni.

Kaczynski elnök és a 2010-es elnökválasztáson indulni szándékozó kormányfő között a parlamentben júniusban elfogadott médiatörvény kapcsán egy személyi kérdés is feszültséget okoz. A jogszabály alapján a kormány meneszthetné a TVP állami televízió vezetőjét, egy volt neonáci bőrfejűt, aki az elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) pártnak köszönheti kinevezését.

Piotr Farfal, a TVP 31 éves vezetője elmondása szerint szakított a fiatalkorában vallott radikális eszmékkel, egyes megfigyelők azonban úgy vélik, a televízió programstruktúrája magán viseli Farfal szélsőjobboldali beállítódásának nyomait.

A kormány a héten közpénzekkel való visszaéléssel és adózási szabálytalanságokkal vádolta meg a televízió vezetőjét, és bíróságon kezdeményezte, hogy nevezzenek ki egy ügyvivőt a szervezet élére. Az intézkedéssel a kormány kiveheti Farfal kezéből a közszolgálati televízió irányítását.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×