Lakókkal együtt szívta magába a föld a családi házat

Infostart
2009. július 18. 12:45
Az északkelet-németországi Szász-Anhalt tartományban mára virradóan a föld szabályosan elnyelt egy családi házat. A rendőrség szerint a rendkívüli szerencsétlenség Alighanem összefügg az idei tartós nyári esőzéssel, amely fellazította a talajt.

Szász-Anhalt tartomány rendőrségének központi telefonszámára ma kora reggel egy különös hívás érkezett: egy feldúlt hangú asszony bejelentette, hogy a közelében lévő épület eltűnt a föld színéről.

A helyszínre érkező rendőröket megdöbbentő látvány fogadta: a nevezett családi ház helyén közel száz méter mély és csaknem fél kilométer átmérőjű krátert találtak. A térségben a föld szinte még akkor is mozgásban volt, amikor a rendőrség geológus szakértői megkezdték a vizsgálatot a példa nélkül álló szerencsétlenség okának kiderítésére.

Annyit máris tudni lehet, hogy az egykori NDK-ban ezen a helyen felszíni fejtésű bánya volt, amelyet azonban még az ország újraegyesítése előtt bezártak és a belső járatokat vízzel feltöltötték. Néhány éve engedélyezték családi házak építését a térségben.

Első szakértői vélemények szerint idén a tartós és kiadós nyári esőzés annyira fellazította az egyébként is üreges talajt, hogy az épület súlyától egy mélyebben fekvő járat beomlott és ez csaknem örvényszerűen - lakóival együtt - magába szívta a takaros családi házat.

A rendőrség feltételezi, hogy a házban tartózkodó három személyt álmában érte a katasztrófa így semmi esélye sem volt a menekülésre a földcsuszamlásból. Noha időközben teljes bevetéssel folyik a mentési munkálat, a szünet nélküli esőzés csaknem lehetetlenné teszi a meglazult talajon a hatékonyabb, nagy teljesítményű kotrógépek bevetését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást