eur:
393.92
usd:
369.26
bux:
65822.65
2024. április 23. kedd Béla

Kilépett egy brit képviselő az új EP-frakcióból

Három héttel létrehozása után már el is hagyta az első képviselő az Európai Parlament új frakcióját, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) csoportját.

Edward McMillan-Scott, a brit konzervatívok egyik neves politikusa szerdán jelentette be, hogy kilép a frakcióból. E döntésével az ellen tiltakozott, hogy Michael Tomasz Kaminskit, a Jog és Igazságosság (PiS) nevű jobboldali párt listavezetőjét választották meg a frakció vezetőjének.

Kaminski több éven keresztül tagja volt a Lengyelország Nemzeti Újjászületése (NOP) nevű nemzeti radikális és nacionalista politikai pártnak, amely náci üdvözlést használ, antiszemita, homofób és nacionalista nézeteket terjeszt - mondta szerdán tartott strasbourgi sajtóértekezletén a brit képviselő, aki "teljességgel elfogadhatatlan" személyiségnek nevezte a lengyel politikust.

McMillan-Scott közölte, hogy a független képviselők sorait gyarapítja mindaddig, amíg Kaminski vezeti az ECR-t. Leszögezte, hogy cselekedetei és szavai alapján a lengyel képviselő alkalmatlan úgy frakcióvezetőnek, mint EP-alelnöknek.

Az ECR ugyanis hivatalosan Kaminskit jelölte az Európai Parlament egyik alelnökének, ám McMillan-Scott jelöltette magát Kaminskival szemben, és a kedd esti szavazáson a brit politikus lett a befutó. Kárpótlásul az ECR megválasztotta frakcióvezetőnek Kaminskit - mondta el James Holten, a brit konzervatívok által delegált EP-képviselők szóvivője, hozzátéve, hogy McMillan-Scottot kizárták a frakcióból és a Brit Konzervatív Pártból is.

McMillan-Scott nem tulajdonított nagy jelentőséget kizárásának, mondván, hogy még az egész nyár rendelkezésre áll mindennek tisztázására.

Kaminski még nem nyilatkozott, szerda este utolérhetetlennek bizonyult.

Az Európai Konzervatívok és Reformisták csoportját a brit Konzervatív Párt hívta életre, eddig 55 tagja volt, amivel a negyedik legnagyobb politikai erőt jelenti az Európai Parlamentben. Az euroszkeptikus frakcióban a toryk 26, a PiS 15, a cseh Polgári Demokrata Párt pedig 9 képviselővel van jelen, míg Belgiumot, Finnországot, Lettországot, Hollandiát és - Bokros Lajos (MDF) személyében - Magyarországot egy-egy politikus képviseli.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×