Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kilépett egy brit képviselő az új EP-frakcióból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három héttel létrehozása után már el is hagyta az első képviselő az Európai Parlament új frakcióját, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) csoportját.

Edward McMillan-Scott, a brit konzervatívok egyik neves politikusa szerdán jelentette be, hogy kilép a frakcióból. E döntésével az ellen tiltakozott, hogy Michael Tomasz Kaminskit, a Jog és Igazságosság (PiS) nevű jobboldali párt listavezetőjét választották meg a frakció vezetőjének.

Kaminski több éven keresztül tagja volt a Lengyelország Nemzeti Újjászületése (NOP) nevű nemzeti radikális és nacionalista politikai pártnak, amely náci üdvözlést használ, antiszemita, homofób és nacionalista nézeteket terjeszt - mondta szerdán tartott strasbourgi sajtóértekezletén a brit képviselő, aki "teljességgel elfogadhatatlan" személyiségnek nevezte a lengyel politikust.

McMillan-Scott közölte, hogy a független képviselők sorait gyarapítja mindaddig, amíg Kaminski vezeti az ECR-t. Leszögezte, hogy cselekedetei és szavai alapján a lengyel képviselő alkalmatlan úgy frakcióvezetőnek, mint EP-alelnöknek.

Az ECR ugyanis hivatalosan Kaminskit jelölte az Európai Parlament egyik alelnökének, ám McMillan-Scott jelöltette magát Kaminskival szemben, és a kedd esti szavazáson a brit politikus lett a befutó. Kárpótlásul az ECR megválasztotta frakcióvezetőnek Kaminskit - mondta el James Holten, a brit konzervatívok által delegált EP-képviselők szóvivője, hozzátéve, hogy McMillan-Scottot kizárták a frakcióból és a Brit Konzervatív Pártból is.

McMillan-Scott nem tulajdonított nagy jelentőséget kizárásának, mondván, hogy még az egész nyár rendelkezésre áll mindennek tisztázására.

Kaminski még nem nyilatkozott, szerda este utolérhetetlennek bizonyult.

Az Európai Konzervatívok és Reformisták csoportját a brit Konzervatív Párt hívta életre, eddig 55 tagja volt, amivel a negyedik legnagyobb politikai erőt jelenti az Európai Parlamentben. Az euroszkeptikus frakcióban a toryk 26, a PiS 15, a cseh Polgári Demokrata Párt pedig 9 képviselővel van jelen, míg Belgiumot, Finnországot, Lettországot, Hollandiát és - Bokros Lajos (MDF) személyében - Magyarországot egy-egy politikus képviseli.