eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Túl sikeres, ezért megszüntetik a roncsprémiumot

Fokozatosan megszüntetik Franciaországban a roncsprémiumnak nevezett gépkocsivásárlással járó állami támogatást. A roncsprémiumnak köszönhetően Franciaországban immár második hónapja emelkednek az autóeladások, az intézkedés azonban túl sok állami pénzt emészt fel.

Túl sikeres, ezért fokozatosan megszüntetik Franciaországban a roncsprémiumnak nevezett gépkocsi vásárlási támogatást, amely lehetővé tette, hogy a francia autóipar drámai veszteségek nélkül élje túl a gazdasági válságot. A tavaly decemberben bevezetett állami támogatás lényege az, hogy azonnali ezer eurós, mai árfolyamon több mint 270 ezer forintos árkedvezményben részesül az az autóvásárló, aki tíz évesnél régebbi autóját új, környezetkímélőre cseréli le.

A piaci elemzők szerint egyértelmű, hogy az elmúlt fél évben a franciaországi gépkocsieladások stabilitását a roncsprémium biztosította. Az elmúlt hat hónapban a gyártók összesen 200 ezer új autót értékesítettek, a legfrissebb adatok pedig azt mutatják, hogy csak júniusban 7,1 százalékkal több gépkocsit helyeztek forgalomba, mint az előző év azonos időszakában.

És az autókat továbbra is viszik, mint a cukrot, a gyártók ugyanis az állami támogatást további ezer, olykor ezerötszáz eurós kedvezménnyel egészítik ki, és mindehhez még hozzájön a környezetkímélő gépkocsik vásárlása után járó, az állam által finanszírozott árcsökkentő bónusz, melynek értéke, a kibocsátott széndioxid mennyiség függvényében, 200 és 750 euró között változik. Ami azt jelenti, hogy okos választás esetén akár négyezer eurós, több mint egymillió forintos árkedvezménnyel lehet új autót vásárolni.

A sikernek azonban költségvetési oldalon borsos ára van. A jelenlegi eladási ütemmel számolva az államnak csak roncsprémium címen éves szinten várhatóan 400 millió eurós kiadással kell számolnia az eredetileg tervezett 220 millió helyett. De az autók árába beépített, a széndioxid-kibocsátást díjazó, illetve büntető bónusz - malusz rendszer sem a tervek szerint viselkedik.

Az alacsony kibocsátású gépkocsikra adott állami támogatást ugyanis a környezetszennyező járgányok után fizetendő maluszból származó bevételeknek kellett volna ellensúlyozniuk, ám ez nem történt meg, ehelyett a költségvetésnek 520 millió eurós pluszkiadása keletkezett.

Az államnak tehát nem csak roncsprémium, hanem bónusz - malusz ügyben is lépnie kell, a kérdés egyelőre az, hogy erre mikor és milyen formában kerüljön sor. Abban ugyanis kormány és autógyártó oldalon megegyeznek a vélemények, hogy a támogatás hirtelen megszüntetése a gépkocsieladások drasztikus visszaesését eredményezné.

Francia lapértesülések szerint egyelőre csaknem biztosra vehető, hogy a roncsprémiumot az állam 2009 végéig, sőt, csökkentett formában ugyan, de még 2010-ben is folyósítani fogja, a bónusz - malusz rendszer szigorítását pedig egyelőre csak "fontolgatják" a környezetvédelmi minisztériumban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×