eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elnyelheti a föld a kárpátaljai Aknaszlatina egy részét

Emberéleteket is veszélyeztető geológiai katasztrófával fenyegeti a kárpátaljai Aknaszlatina (Szolotvino) jelentős részét a település sóbányájában megindult karsztfolyamatok erősödése.

A beomlással fenyegető bányajáratok veszélyövezetében 329 házat nyelhet el a föld 1253 lakójával együtt. Ugyancsak eltűnhet a föld alatt Aknaszlatina infrastruktúrájának egy része és a Munkácsot Rogatin várossal összekötő fő közlekedési útnak a települést érintő szakasza, jelentette kedden az ungvári ua-reporter.com hírportál annak a tanácskozásnak a kapcsán, amelyet Mihajlo Kicskovszkij, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnöke folytatott a kérdésről Ungváron a testület illetékes bizottságának vezetőjével.

A megbeszélésen szó volt arról, hogy még mindig nem érkezett meg Kárpátaljára az ukrán kormány által a sóbánya biztonságos üzemen kívül helyezésére kiutalt 35 millió hrivnya (egymilliárd forint), pedig most már minden perc számít.

Kicskovszkij szerint mindenekelőtt azt kellene elérni, hogy az illetékes tárca a sóbányában kialakult helyzetet országos szintű katasztrófahelyzetté minősítse át. Jelenleg regionális katasztrófahelyzet van érvényben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×