Obama vizsgálatot rendelt el egy afganisztáni mészárlás ügyében

InfoRádió / MTI
2009. július 13. 10:09
Barack Obama amerikai elnök elrendelte annak kivizsgálását, hogy elődjének, George W. Bushnak a kormánya akadályozta-e a nyomozást egy afganisztáni mészárlás ügyében: egy Washington támogatta hadúr emberei tálib foglyokat öltek meg.

A The New York Times című lap pénteki számában azt írta, hogy a Bush-kormányzat magas rangú illetékesei akadályozták a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a védelmi és a külügyminisztérium külön-külön folytatott vizsgálatát arról a 2001-es mészárlásról, amelyben a CIA által akkor támogatott Abdul Rasíd Dosztum tábornok erői több mint kétezer fogollyal végeztek.

"A minap jutottak a tudomásomra olyan jelzések, amelyek szerint nem folyt megfelelő vizsgálat az ügyben - mondta Obama a CNN hírtelevíziónak a hét végén, ghánai látogatása idején. - Ezért megkértem nemzetbiztonsági csapatomat, hogy gyűjtsék össze számomra az ismert tényeket."

"Tudják, úgy gondolom, van olyan felelősség, amelyet minden nemzetnek vállalnia kell, még háború idején is" - fűzte hozzá az amerikai elnök. A CNN kedden, közép-európai idő szerint hajnali négy órakor sugározza az egész beszélgetést, de néhány részletet már közölt belőle.

Dosztum üzbég hadúr, Észak-Afganisztán nagyhatalmú parancsnoka együttműködött a szovjetekkel a nyolcvanas évekbeli megszállás idején, majd az amerikaiak szoros szövetségese lett 2001-ben, a szeptember 11-ét követő offenzívában, amely a tálib rezsim bukásához vezetett. A szóban forgó mészárlás 2001 novemberének végén történt.