eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Milyen gázt szállít majd a Nabucco?

Szkeptikusan állnak hozzá a Nabucco földgázvezeték használatához a franciák, szerintük ugyanis Oroszország megkerülésével nem érkezhet elég földgáz a rendszerben.

"A Nabucco földgázvezeték megépítésével csökkenhet Európa energiafüggősége Oroszországtól" - állapítják meg kertelés nélkül a francia elemzők, annak kapcsán, hogy öt ország, köztük Magyarország vezetői aláírták a vezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást.

A kérdés fontosságát szerintük az is jól mutatja, hogy az Ankarában hétfőn megtartott ceremónián José-Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint az Egyesült Államok eurázsiai energiakérdésekkel megbízott rendkívüli nagykövete is részt vett.

"Az már más kérdés, hogy a kitűzött cél megvalósítható-e" - jegyzi meg ugyanakkor a Les Echos gazdasági napilap elemzője, úgy vélve: középtávon ez biztosan nem igaz. Ennek szerinte az oka az, hogy egyelőre kizárólag Azerbajdzsán számít a 3300 km hosszúságúra tervezett vezeték egyetlen biztos ellátójának, márpedig a dél-kaukázusi ország évente csupán 4 milliárd köbméter gázt tud előállítani, ennek szállítása azonban még nem teszi nyereségessé az évi 31 milliárd köbméter kapacitásúra tervezett Nabuccót.

Kétarcú politika

Elkötelezettségének komolyságát azonban a Le Figaro napilap szerint megkérdőjelezi az a tény, hogy július elején az ország vezetése szerződést kötött az orosz Gazprom gázipari óriással, amelyben elsőbbségi jogot biztosít számára az egyik legnagyobb gázmezőjének kitermelésére.

A Les Echos úgy véli, a fentihez hasonló kétarcú politikát folytat Türkmenisztán is, amelynek elnöke megígérte ugyan a Nabucco-projektben való részvételét, ám senki sem tudja, hogy ez pontosan milyen formában fog megtörténni.

A gazdasági napilap szerint Kazahsztánból, Irakból, sőt Iránból is érkezhet gáz a Nabuccón keresztül, ám ehhez komoly politikai változásokra van szükség az említett országokban.

Mindez nem kevesebbet jelent, mint hogy a szerződés aláírásának napján tulajdonképpen nem tudni: a közel nyolcmilliárd eurós beruházásból megépülő vezeték 2014-től milyen gázt fog szállítani Oroszország megkerülésével Európába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×