eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Emelt katari ajánlat Porschénak, fordulat az Opel esetében

Döntő fordulat következett be a súlyos pénzügyi helyzetbe került német autógyár, a Porsche átvételéért folyó harcban. Hétvégi sajtóértesülések szerint ugyanis Katar már 7 milliárd eurós részvénycsomagot akar szerezni a Porschéban, amely azt jelentené, hogy többségi tulajdonos lenne, ugyanakkor az autógyár csaknem teljesen adósságmentessé válna.

A Der Spiegel információi szerint az ajánlat a végső szakaszban van, és ezt közvetve a Porsche vezetői is megerősítették. Ismertté vált az is, hogy július 23-ra rendkívüli felügyelő bizottsági ülést hívtak össze a nagy hagyományokkal rendelkező sportautógyár jövőjével kapcsolatos döntés meghozatalára.

Mindezzel párhuzamosan növelte részvényvásárlási ajánlatát a Volkswagen is, amely 4 milliárd euróért a Porsche részvényeinek 49,9 százalékát kívánja megszerezni. A Porsche vezetői - élükön Wendelin Wiedeking elnökkel - azonban, ugyancsak a Der Spiegel szerint, keveslik a Volkswagen által kínált összeget, és a katari emírség ajánlatát részesítik előnyben.

Korábban szó volt a Porsche és a Volkswagen összeolvadásáról, az azonban az ellentétes álláspontok és a Porsche súlyos eladósodása miatt meghiúsult. A Porsche egyébként 51 százalékkal a Volkswagen legnagyobb részvényese, míg az alsó-szászországi tartományi kormány 5 százalékos részesedéssel rendelkezik a VW-ben.

Értesülések szerint a Porsche adósságai mintegy 9 milliárd eurót tesznek ki, a német kormány ugyanakkor elutasította a gyár pénzügyi megsegítését. Ily módon az emírség állami beruházási alapjától érkezett ajánlat a szakértők szerint egyfajta "megváltásnak" számítana.

Hétvégi értesülések szerint egyébként nemcsak a Porsche, hanem az Opel esetében is fordulat fordulatot követ. Vasárnap Karl-Theodor zu Guttenberg gazdasági miniszter is megerősítette a Bild am Sonntag című lapnak azt az értesülését, hogy a Magna osztrák-kanadai beszállító konszernnel korábban született, előzetes átvételi megállapodás ellenére a belga pénzügyi befektető, az RHJ International (RHJI) holding ajánlatot tett.

A vasárnapi német újság szerint az RHJI az anyavállalattal, a General Motorsszal folytatott tárgyalásokat, és ajánlata egyes vonatkozásban kedvezőbb a Magnáénál. Így a belga cég állítólag garantálta, hogy egyetlen németországi üzemet sem zár be és különösebb alkalmazotti létszámcsökkentést sem tervez. Az RHJI kilátásba helyezte azt is, hogy európai méretekben is csak 10 ezer személy kerül elbocsátásra, míg a Magna 20 ezer fős leépítésről beszélt.

A német kormány korábban a Magna mellett tette le a garast, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a pályázat még "nyitott". Amit megerősít, hogy az Opelért állítólag a kínai Beijing Automotive Industry Corporation (BAIC) is versenyben van.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×