eur:
393.75
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egész Európa függ az orosz gáztól

Európa földgázszükségletének közel felét fedezi Oroszország. Csupán öt olyan európai ország van, amelyik nem Moszkvától veszi a gázt, Szlovákia, Bulgária és Finnország viszont teljes egészében az orosz importtól függ. Norvégia és Algéria egyre több gázt juttat a kontinensre.

Oroszország több mint 140 milliárd köbméter földgázt exportál idén Európába, ezzel az Európai Unió gázimportjának negyedét fedezi. Moszkva befolyása azonban jóval nagyobb a kontinensre: különböző projekteken, beruházásokon és egyéb cégeken keresztül lényegében az EU gázszükségletének 40 százalékát orosz gázból elégítik ki.

Nemcsak közép- és kelet-európai országok függnek jelentős mértékben Oroszországtól, de a legtöbb nyugati állam is jelentős orosz importra szorul. Szlovákia, Finnország és Bulgária csak Moszkvától vesz földgázt, jelentős Magyarország, Csehország, Litvánia és Görögország függősége is, importunk körülbelül 80 százaléka érkezik kelet felől. Ausztria, Románia és Lengyelország a szükségletének felét szerzi be Oroszországból.

A lengyelek hagyományos rossz viszonya Oroszországgal olyan mértékű, hogy Varsó az elmúlt években jelentősen csökkentette az orosz gáz felvásárlását, és ehelyett a jóval drágább, de megbízhatóbb Norvégia felé fordult. Norvégia piaci részesedése folyamatosan növekszik, 4-5 éven belül akár 50 százalékkal is, holott szakértők szerint Oslo nemigen akarja növelni a kitermelést. Most az európai gázimport 15 százalékát fedezik, szemben az oroszok 25 százalékával.

Norvégia főként Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot látja el, az importjuk 20-30 százaléka norvég gáz. De jelentős mennyiséget kap Olaszország és Svájc is. Csak amíg Nagy-Britannia nem vesz gázt Oroszországtól, a franciák és a németek igen. Párizs az importja 24, Berlin pedig a 42 százalékát Oroszországból szerzi be, ami ha százalékosan nem is, de mennyiségre óriási.

Európában Németország veszi a legtöbb földgázt Oroszországtól, az összes orosz importgáz harmadát. Nagy-Britannia mellett több nyugat-európai ország is teljesen független Oroszországtól. Így Svédország, Írország, Spanyolország és Portugália sem vesz földgázt Moszkvától. Ennek leginkább földrajzi okai vannak.

Főként Spanyolországnak és Portugáliának sokkal közelebb van Algéria, ami két vezetéken is szállít gázt Európába. Algéria az európai földgázimport 10 százalékát fedezi, az idén működésbe lépő új vezetékén, a Medgazon keresztül várhatóan évi nyolcmilliárd köbmétert szállít a Földközi-tenger alatt Spanyolországba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×