Solana: a BT ismerje el a palesztin államot kétoldalú megállapodás híján is

InfoRádió / MTI
2009. július 12. 19:42
Javier Solana, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy bizonyos határidő lejárta után ismerjen el egy önálló palesztin államot akkor is, ha az izraeliek és a palesztinok nem tudnak addig megállapodni egymással.

Solana egy szombati londoni előadásában beszélt erről, miközben az izraeli-palesztin tárgyalások holtponton vannak. A palesztinok azt mondják, nem hajlandók felújítani a béketárgyalásokat, ha Izrael nem állítja le telepbővítő tevékenységét Ciszjordániában.

"Egy előre kitűzött határidő után az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban nyilvánítsa ki a kétállami megoldás elfogadását - mondta az EU-vezető, hozzátéve, hogy annak magában kell foglalnia a határok kijelölését, a menekültek ügyét, a Jeruzsálem városa fölötti ellenőrzés kérdését és a biztonsági intézkedéseket.

A határozatnak "el kell fogadnia a palesztin államot az ENSZ teljes jogú tagjaként, és időrendet kell kitűznie a végrehajtásra. Rendelkeznie kell más, még fennálló területi viták megoldásáról, és le kell zárnia a követeléseket" - folytatta Solana. Szorgalmazta, hogy Izrael térjen vissza az Egyiptommal, Szíriával és Jordániával vívott 1967-es háború előtti határok mögé, amelyben elfoglalta a Jordán nyugati partját.

Solana szerint közvetítőknek kellene időrendet kidolgozniuk a békemegállapodásra. "Ha a felek nem képesek tartani magukat ahhoz (az időrendhez), akkor a nemzetközi közösség által támogatott megoldást kell az asztalra tenni" - mondta. Az EU mellett az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország alkotja az izraeli-palesztin ügyben közvetítő "kvartettet", amely az "útiterv" néven ismert béketervezetet kidolgozta.