eur:
393.1
usd:
367.21
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Hivatalba lépett Litvánia első női államfője

Beiktatták hivatalába vasárnap Litvánia első női államfőjét, a korábban európai biztosként dolgozó Dalia Grybauskaitét.

Az új elnök a vilniusi parlament, a seimas rendkívüli ülésén tette le hivatali esküjét. Grybauskaite Litvánia negyedik közvetlenül megválasztott elnöke azóta, hogy a balti köztársaság 1991-ben visszanyerte függetlenségét a Szovjetuniótól.

Az elnökválasztás május 17-i első fordulójában a voksok csaknem 70 százalékával megválasztott Grybauskaite Valdas Adamkust váltja, aki tíz éven állt az ország élén. Az új elnök beiktatása előtt a 82 éves Adamkus megindító búcsúbeszédet mondott, amelyben a további reformok szükségességét hangsúlyozta.

A "litván vasladyként" emlegetett új államfő azt ígérte, hogy tevékeny elnök lesz, aki minden állampolgár érdekeit védelmezni fogja az alkotmány által biztosított összes eszközzel. Az 53 éves, fekete öves karatés Grybauskaite 2004 óta az Európai Bizottság költségvetésért és pénzügyi tervezésért felelős biztosa volt. Ezt megelőzően három évig a litván pénzügyminisztériumot irányította.

Az új elnök parlamenti eskütételét ünnepi istentisztelet és katonai parádé, majd az államfői teendők hivatalos átadása követi az elnöki palotában. Késő délután Andrius Kubilius miniszterelnöknek hivatalosan fel kell ajánlania kormánya lemondását az új államfőnek. A négypárti jobbközép koalíció most demonstratívan félretette a kormányposztok újraosztása körüli nézeteltéréseket. A pártelnökök vasárnap kiadott közös nyilatkozatát Kubilius miniszterelnök tréfásan "megújított házassági eskünek" nevezte.

Az Európai Unió államai közül ez idő szerint Litvániát és a két másik balti államot érinti legsúlyosabban a világgazdasági válság; az idei évre mindhárom országban két számjegyű gazdasági visszaesést jeleznek előre. Korábbi nyilatkozatai alapján Dalia Grybauskaite a kivitel serkentését, az uniós segélyek gyorsabb felhasználását, illetve a kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtott adókedvezmények bevezetését tartja szükségesnek a válság leküzdéséhez.

Litvániában az öt esztendőre választott államfőnek korlátozott a végrehajtói hatalma, legfőbb feladata a kormány külügyi, védelmi és igazságügyi politikájának kontrollja, de jelentős befolyással bír az ország gazdaságpolitikájára is, mert megvétózhatja például a költségvetést érintő törvényeket.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×