Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Áradások, földcsuszamlások, jégesők sújtják Romániát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felhőszakadások, szélviharok, jégesők sújtották vasárnap Románia nagy részét, harmincöt megyében estig volt érvényben a sárga jelzésű riasztási fokozat. Több települést már elöntött a víz, nagyobb áradásokra is számítani lehet.

A hét végén szinte az ország egész területén hirtelen szakadt le az "esőfüggöny", megemelkedett a folyók és a kisebb patakok vízszintje. Több megyében már kiöntöttek medrükből a folyók, több helyen a házak belsejében is vízben gázolnak a lakók. Földcsuszamlások is voltak, számos helyen akadozik a közlekedés.

A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó felügyelőség jelentése szerint jelenleg Konstanca megyében a legsúlyosabb helyzet, ahol már szombaton több mint 388 háztáji gazdaság és a környező terület víz alá került. Konstanca városában több órán át tombolt a vihar, a tengervíz elárasztotta a part menti utakat, a környéken egy ideig a telefonvonalak sem működtek.

A Szeben megyei Racovita településen 50, Bukarest külső kerületeiben 170 háztáji gazdaságot öntött el a víz. A főváros belső részén is több utcát és főútvonalat lepett el az ár, ami kisebb esőzések idején is jellemző a városra az elöregedett csatornahálózat miatt.

A Beszterce-Naszód megyei Kisilván több ingatlan és a községen átvezető út is víz alá került. Az "özönvíz" nem kímélte Fehér megyét sem, ahol néhány útszakaszon a forgalom is leállt. A Fogarasi-hágón földcsuszamlások miatt bénult meg vasárnap a közlekedés.

Több megyében köd lassítja a közlekedést, a látótávolság olykor 50 méternél is kevesebb.