eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Irán új tárgyalási csomagot ajánl a Nyugatnak

Irán egy új tárgyalási csomagot állít össze a Nyugat számára "politikai, biztonsági és nemzetközi" kérdésekről - közölte Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter szombaton az IRNA hivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint.

"A csomag jó alapot nyújthat a Nyugattal folytatandó tárgyalásokhoz. Tartalmazni fogja Irán álláspontját politikai, biztonsági és nemzetközi kérdésekről" - mondta az iráni külügyminiszter teheráni sajtóértekezletén, anélkül, hogy a csomag átadásának dátumára utalást tett volna.

A tárcavezető egyben úgy vélte, hogy a G8 csoport olaszországi csúcsértekezlete nem küldött semmilyen "új üzenetet". A csoport tagjai különböző nézeteket fejtettek ki egyes témákban, de nem jutottak egységes megállapodásra - mondta Mottaki.

A G8 csoport aquilai csúcsértekezletének résztvevői annak a szándékuknak adtak hangot, hogy diplomáciai megoldást akarnak találni az iráni atomprogram problémájára, és szeptember végéig adtak határidőt Teheránnak, hogy válaszoljon a párbeszédre tett ajánlatukra.

A csúcs résztvevői egyúttal "mély aggodalmuknak" adtak hangot a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök újraválasztása utáni teheráni tömegtüntetések résztvevői ellen alkalmazott erőszak miatt.

Irán április 15-én jelentette be, hogy javaslatcsomagot állít össze a nagyhatalmakkal folytatandó tárgyalásokra, de teheráni illetékesek több ízben világossá tették, az iráni atomprogramról nem hajlandóak tárgyalni.

Az iszlám köztársaság 2008 májusában egy hasonló tárgyalási csomagot készített, amelynek célja Ahmadinezsád szerint "a világ problémáinak rendezése" volt.

Ezek a teheráni kezdeményezések alternatívát kívántak nyújtani az ENSZ Biztonsági Tanácsa 5 állandó tagja és Németország javaslataival szemben, amelyek arra szeretnék rávenni Iránt, hogy függessze fel urándúsítási programját.

Teherán azt állítja, hogy atomprogramja békés célokat szolgál, míg a Nyugatnak az a meggyőződése, hogy atomfegyver előállítását célozza.

Barack Obama amerikai elnök pénteken arra figyelmeztette Iránt, hogy a világ nem fog a végtelenségig várni arra, hogy véget vessen "nukleáris ellenkezésének", és az iráni kérdésre szeptemberben visszatérnek a G20 csoportnak az Egyesült Államokban esedékes értekezletén. Nicolas Sarkozy francia elnök megerősítette, hogy Irán szeptemberig kap haladékot a nyugati tárgyalási ajánlat elfogadására, különben keményebb szankciókkal kell szembenéznie.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×