A délszláv háborúk minden bűnösét meg kell büntetni a szerb elnök szerint

InfoRádió / MTI
2009. július 11. 16:11
A délszláv háborúk minden bűnösét meg kell büntetni - nyilatkozta szombaton, a srebrenicai vérengzés 14. évfordulóján Borisz Tadics szerb államfő.

Szerinte Szerbiának szilárd elhatározása, hogy maradéktalanul végigviszi együttműködését a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, vagyis kiszolgáltat minden, rajta számon kért háború bűnöst. Teszi ezt nemcsak azért, mert ez törvényben előírt kötelessége, hanem azért is, hogy elősegítse a balkáni népek közti megbékélést.

A srebrenicai áldozatok emléke előtt tisztelegve minden ártatlan áldozat emléke előtt tisztelgünk - mondta Tadics, hozzátéve, hogy a kilencvenes években a volt Jugoszlávia területén történtekért nem lehet kollektív bűnössé nyilvánítani egyetlen népet sem, hanem család és keresztnévvel pontosan meg kell nevezni a bűnelkövetőket.

Mirko Cvetkovics szerb kormányfő ugyancsak szombaton kijelentette, hogy minden bűnelkövetőt felelősségre kell vonni. "Az áldozatok nevét tudjuk, az igazságszolgáltatási szervek feladata pedig Szerbiában és a szomszédos országokban is az, hogy megtalálják és felelősségre vonják a bűntettek elkövetőit" - mondta.