Kormányhivatal védi az internetet

Infostart
2009. július 10. 11:00
Az internetes támadások kivédésére hivatott szervezetet hoztak létre Franciaországban. Az Informatikai Rendszerek Nemzeti Védelmi ügynöksége nevet viselő testületnek az állami kommunikációs hálózatokat is védelmezniük kell.

A francia vezetők komolyan veszik az interneten keresztül érkező fenyegetések lehetőségét - ezt az is bizonyítja, hogy az új szervezet száztíz alkalmazottal kezdi meg működését, és a tervek szerint három éven belül ez a létszám megduplázódik.

A testület elsősorban a köztársasági elnöki hivatal, a kormány, valamint a minisztériumok elektronikus kommunikációjának biztonságát szavatolja, ezért feladatai közé tartozik a hatékony internetes védelmet biztosító programok kifejlesztése is. Ezekkel azonban nem csupán az állami intézményeket, hanem a legfontosabb vállalatokat is el kell majd látnia.

A francia honvédelmi minisztérium már egy éve figyelmeztetett, hogy az internetről érkező támadások súlyos fenyegetést jelenthetnek az államapparátus normális működésére, és "sürgős és hatékony" intézkedések meghozatalát javasolta a kormánynak. Az elemzőket különösen sokkolta az Észtország ellen 2007-ben végrehajtott cybertámadás, melyben a hachereknek nem csak a tallinni kormány, hanem fontos magánvállalatok informatikai rendszereit is sikerült megbénítaniuk.

A most felállított ügynökségnek nem csupán az a feladata, hogy kivédje az ilyen és ehhez hasonló beavatkozásokat, hanem képesnek kell lennie előre felderíteni a küszöbön álló támadást, és arra "megfelelő módon" reagálnia.

A cybertámadásokkal foglalkozó elemzők szerint az egyik legnagyobb veszélyt az úgynevezett botnet-hálózatokról érkező összehangolt támadások jelentik. A botneteket internetes bűnözők hozzák létre magánfelhasználók számítógépeinek összekapcsolásával, azok tulajdonosainak tudta nélkül, és az ezeken keresztül indított, például túlterheléses támadás egyszerűen megbéníthatja a kiszemelt célpont szervereit.

A 2005 óta "robbanásszerűen" terjedő számítógépes adathalászat a másik jelenség, amely a honvédelmi minisztérium szakértői szerint óriási károkat okozhat. A módszer lényege, hogy a bűnözők hamis elektronikus levelekkel személyes adatokat, számlaszámokat, bankkártya-számokat csalnak ki a felhasználóktól.

Mivel ez az utóbbi módszer a magánfelhasználókat is fenyegeti, az ügynökségnek indokolt esetben a közvéleményt is figyelmeztetnie kell a legújabb, interneten keresztül érkező veszélyekre, és kivédésükre konkrét tanácsokkal is el kell látni a felhasználókat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást