Megszólalt az arisztokrata: a kapitalizmus nem tartható fenn

Infostart
2009. július 9. 20:00
A walesi herceg szerint a kapitalizmus és a fogyasztói társadalom fenntartása gazdasági és ökológiai összeomlásba taszítja a világot. Károly herceg jövőképét környezetvédők és a gazdasági élet szereplői előtt ismertette egy előadás keretében.

Károly számításai szerint az emberiségnek mindössze 96 hónapja maradt arra, hogy megvédje a Földet. A herceg a természetet a világ legnagyobb bankjának nevezte, amelyet azonban nem szabad a végtelenségig kizsigerelni.

A trónörökös arra is rámutatott, hogy a kényelemnek és a fogyasztói társadalmaknak immár vége. Károly a környezet megóvását hangsúlyozta akkor, amikor a gazdasági rendszer működésképtelenségéről beszélt.

Arról is beszélt, hogy még Adam Smith, a modern kapitalizmus atyja is felismerte ennek a gazdasági rendszernek a hiányosságait.

A globális klímaváltozás elleni harc szükségességét hangsúlyozva a trónörökös kiemelte: egyszerre kell leküzdeni a gazdasági rendszer súlyos hiányosságait és megelőzni egy környezeti katasztrófát.

Mindeközben jelentős kritika érte Károlyt amiatt, hogy maga otthoni személyzetét több tucatnyian alkotják, és fontban számolva is százezreket költ évente utazásaikra.