eur:
392.88
usd:
367.85
bux:
66048.18
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Magasabb végkielégítést kapnak a katonák, mint a civilek

Jelentős leépítést tervez a cseh hadsereg. A létszámcsökkentés oka a takarékosság.

A most közzétett tervek szerint az elbocsátások több mint négy és félezer embert érintenek, kezdve a polgári alkalmazottaktól egészen a vezérkari tagokig.

A leépítés csupán a harci alakulatokat kíméli meg. Mint Martin Barták védelmi miniszter a cseh sajtóirodának elmondta, a mostani létszámcsökkentés a legnagyobb lesz 1997 óta.

Rövid időn belül 1800 embertől, 1200 katonától és 600 polgári alkalmazottól válnak meg, de az év végéig még további 1200 főt bocsátanak el, a többiekre jövőre kerül sor.

A hadseregben emiatt nagy a bizonytalanság. Sokan annak idején azért léptek be a fegyveres erőkhöz, hogy szociális biztonságban legyenek, kölcsönöket vettek fel, most azonban nem tudják, a jövőben miből fogják törleszteni a részleteket.

A hadsereg szóvivője szerint a katonák komoly végkielégítést kapnak, a polgári alkalmazottakat 9 havi fizetéssel távoznak majd, ami jóval több, mint amit máshol kapnának.

A védelmi minisztériumnak 2010-ben körülbelül hétmilliárd koronát (csaknem 270 millió eurót) kell megtakarítania, ezért született döntés a létszámcsökkentésről. A tárca vezetése azt állítja, a komoly megszorítások és leépítések ellenére a hadsereg továbbra is képes lesz ellátni feladatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×