eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Erős a katonai jelenlét Urumcsiban

Nyugalom volt csütörtökre virradóra az elmúlt napok zavargásai után Urumcsiban, a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm régió székhelyén, de továbbra is erős a katonai jelenlét.

Lassan visszatér az élet a rendes kerékvágásba a 2,3 milliós városban.

Újra megindult a forgalom, több üzlet három nap zárva tartás után csütörtökön újra kinyitott. Igaz, akadtak boltosok, akik még nem húzták föl a redőnyt, attól tartva, hogy kiújulnak az etnikai villongások a régióban őslakos muzulmán ujgurok és a betelepített hanok (kínaiak) között.

Csütörtökön is katonákkal megrakott teherautók dübörögtek keresztül a városon. A biztonsági erőket láthatóan úgy igyekeztek telepíteni, hogy elválasszák egymástól az ujgur és a han közösség lakónegyedeit.

Mindkét fél azt mondja, tart a másiktól. Ujgur férfiak egy csoportja barikádot épített a központi piac melletti ujgur lakónegyedben.

Az állami tv - az egységet demonstrálandó - Kína kereskedelmi központjából, Sanghajból keltezett tudósításában bemutatta, hogy a városi párttitkár és a polgármester ujgur éttermeket keresett föl.

Vasárnap este zavargásokba torkollott egy békésnek induló ujgur tiltakozó akció Urumcsiban; az etnikai jelleget öltő összetűzésekben legkevesebb 156 ember életét vesztette, több mint ezren megsebesültek.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×