eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A szegénység is tüzeli az ujgurok dühét

Kína forrongó muzulmán autonóm tartományában a karhatalom tovább folytatja a vadászatot a hétvégi véres etnikai összecsapások állítólagos szervezői után. A G8-as csúcsról idő előtt hazatért Hu Csin-tao elnök is "súlyos és erőszakos bűntettnek" nevezte a történteket. Az ujgurok támadása, majd a han kínaiak válasza mögött éles társadalmi és vagyonbeli különbségek is meghúzódnak.

Miközben a nagyhatalmak egyelőre nem tudják, hogyan reagáljanak a hszincsiangi helyzetre, a türk eredetű ujgurokkal rokonságot vállaló Törökország a kínai termékek bojkottjára hívott fel. Ujgur aktivisták szerint Kína etnikai kisebbségei közül az ő helyzetük a legrosszabb, de a nyugati aktivisták és politikusok a tibetiekkel ellentétben róluk megfeledkeznek.

Ennek egyik oka, hogy a tartományban időnként erőszakos akciókat végrehajtó iszlámista csoportok is működnek. Newt Gingrich, az amerikai kongresszus volt republikánus elnöke például azzal utasította el a guantánamói ujgurok befogadását, hogy azok "al-Kaida-szimpatizáns, képzett gyilkosok".

A kínai hatóságok azonban egy mérsékelt nézeteket valló ujgur közgazdász professzort is letartóztattak, akiről szerda óta senki nem hallott semmit. Ilham Tohtit azzal vádolták, hogy honlapján keresztül szította a lázongást, bár ő ezt utolsó telefoninterjújában visszautasította.

Az ujgurok véres pogromhoz vezető dühét a társadalmi szakadék is tüzelte - írta elemzésében a Financial Times. A fővárosban, Urumcsiban a hanokkal ellentétben a legtöbb ujgur lepusztult házakban él, és kisebbségbe került a betelepült kínaiakkal szemben. Alacsonyabb az egy főre jutó jövedelmük, bár kínai elemzők szerint ez azért is van, mert a hanokkal szemben egynél több gyerekük is lehet.

Kendő és nyelvtudás

A hanok jobban keresnek, mert az építőiparban, a bányászatban és az irodákban dolgoznak. Az ujgurok viszont jobbára kiskereskedők, vagy vendéglátóipari dolgozók. Egy másik okként azt nevezik meg, hogy az ujgurok a fő kínai nemzetséggel szemben csak későn váltak migráns munkavállalókká. A véres összecsapásokhoz a szikra azonban éppen az volt, hogy Kína egy déli városában agyonvertek két ujgurt, akit hamisan vádoltak meg nemi erőszakkal.

Az ujgurok szűk, jobb módú rétege azt mondja: ugyan diszkriminálják őket, de a közösségnek magán kell segítenie. Sokan vannak köztük azonban olyanok - főleg a tartomány déli részéről származók - akik nem tudnak vagy akarnak beilleszkedni a Kína által teremtett világba. Az asszonyok nemcsak fejkendőt, de is fátylat viselnek, a férfiak alig tudnak kínaiul - derül ki az FT cikkéből.

Urumcsi utcáin a nyugati tudósítók több olyan kínaival és ujgurral találkoztak, aki szerint a közösségek túlteszik majd magukat a több mint 150 ember életét követelő erőszakon. Egyikük azonban azt mondta: még az egymással szóba álló ujgurok és kínaiak között is mély bizalmatlanság alakult ki - a mosoly ellenére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×