Négy ember halálát okozta egy amerikai háborús bomba Vietnamban

InfoRádió / MTI
2009. július 8. 08:46
Négy ember halálát okozta Vietnam középső részén egy bomba, amely még az amerikaiakkal vívott háborúból maradt vissza.

Az eset Quang Binh tartományban, az egykori Ho Si Minh-vasútvonal mentén történt. Az áldozatok - három földműves és egy tanár - fémkeresővel járták falujuk határát hétfő éjszaka, és amikor ráakadtak az 500 kilogrammos bombára, emelőrúddal próbálták megmozdítani. A bomba felrobbant, és a fémgyűjtők azonnal szörnyethaltak. A legfiatalabb áldozat 26, a legidősebb 30 éves volt - közölte szerdán Huong Hoa falu vezetője.

A Ho Si Minh-vasútvonalat a háború alatt rendszeresen bombázták az amerikai repülőgépek, így próbálták megakadályozni, hogy az észak-vietnami kommunisták utánpótlást - katonákat és hadfelszerelést - szállítsanak a déli hadszíntéren harcoló csapatoknak.

Vietnami statisztikák szerint mostanáig több mint 42 ezer embert öltek meg és mintegy 62 ezret sebesítettek meg a háborúból hátramaradt robbanószerkezetek. Az ilyen baleseteknek zömében fémgyűjtő földművesek vagy gyerekek esnek áldozatul, akik nem ismerik fel a veszélyt és játszani kezdenek a megtalált lövedékekkel.

A háború 1975-ben befejeződött, de akár évszázadokig is eltarthat, amíg megtisztítják Vietnam területét az akkori időkből származó robbanószerkezetektől - mondta a múlt hónapban Nguyen Huy Hieu tábornok, az ázsiai ország nemzetvédelmi miniszterhelyettese.