Belgrádot vízzel árasztotta el a zivatar

InfoRádió / MTI
2009. július 8. 21:24
Víz alá került Belgrád több fontos közlekedési csomópontja egy szerda délután lezúdult özönvízszerű zivatar miatt.

A városban teljes forgalmi káosz alakult ki; egyik legnagyobb - a Száva és a Duna találkozásánál felépült, egy hónapja átadott - bevásárlóközpontját is ki kellett üríteni, mert nem sokkal 17 óra után betört a víz az alagsorba, ahol az áruház elektromos központja van.

A viharos erejű szél sok fát kidöntött, de sérülésről az esti órákig nem érkezett hír. A belgrádi közművek rohamcsapatai teljes erővel kivonultak, hogy elhárítsák a károkat.

A meteorológusok szerint szerda este még egy nagy viharra számíthat a szerb főváros. A városvezetés ezért felszólította Belgrád lakóit arra, hogy ha lehet, maradjanak otthon.

A mégis útra kelők komoly közlekedési nehézségekkel szembesülhetnek. A trolik és villamosok jelentős részét ugyanis leállították, mert az áramellátó rendszer vagy meghibásodott, vagy veszélybe került a működése a hatalmas mennyiségben lezúdult víz miatt.

Belgrádnak nincs igazi csatornarendszere. A kommunális szennyvíz kezelése megoldott, de az esőt ciszternákba gyűjtik, ahonnan elvben elpárolog vagy elszivárog. Az idei, rengeteg csapadékot hozó nyáron ez a rendszer mondott csődöt.