eur:
395.51
usd:
366.65
bux:
65519.84
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Zuhanó ingatlanárak Európa szerte

Fékezheti az európai gazdaság talpra állását az ingatlanárak további zuhanása - véli a Financial Times. Európa egészében kétszer olyan gyorsan veszítettek értékükből a lakások, mint egy évvel ezelőtt - derül ki a gazdasági lap éves ingatlanindexéből. A legrosszabb mutatókat azok az országok produkálták, ahol amerikai mintára, átlagban nagy számban vannak a lakástulajdonosok.

Gyorsabban zuhantak az ingatlanárak Európában az év első hónapjában, mint az elmúlt év végén, a hitelválság kellős közepén - olvasható a Financial Times ingatlanindexében. A krízist kísérő valutaspekulációtól jobban védett euro-övezetben is kezd a lakások-házak értékcsökkenése hasonlítani a nemzeti valutájukat megtartott országokban tapasztalható trendhez.

2008 utolsó három hónapjában közel egy százalékkal, 2009 első negyedévében viszont ennek több, mint háromszorosával estek az ingatlanok árai az euróövezetben. A kontinens többi országát is magában foglaló összesítés szerint pedig több, mint ötszázalékos volt az értékvesztés.

Az európai ingatlanpiac alakulására különösen a brit, spanyol és ír adatok hatnak. Ezek azok az országok, ahol másokhoz képest népesebb a lakástulajdonosok tábora és ahol a piac jobban hasonlít az amerikaihoz. Az olyan országokban, ahol a bérlés még mindig bevett megoldás, - például Németországban - kevésbé értéktelenedtek el az ingatlanok.

A tengerentúli viszonyokat leginkább követő Nagy-Britanniában közel 13 százalékot estek néhány hónap alatt a lakások árai, Spanyolországban és Franciaországban feleannyit, viszont Németországban 26-szor kisebb volt az értékcsökkenés, mint a briteknél.
Az ingatlanárak azért függnek össze a gazdasági teljesítménnyel, mert fékezhetik az építőipar bővülését és a fogyasztást, valamint befolyásolják a bankok hitelezési kedvét.

Egyre több hitel dőlhet be, illetve a bedőlő hitelek nagyobb veszteséget okoznak, ami csökkenti a bankok tőkéjét és hasznát. Az Európai Központi Bank is úgy véli, hogy a lakáshitelek egyfajta időzített bombaként működnek és azzal fékezik majd a talpra állást, hogy az év második felében kezdenek majd bedőlni - jegyzi meg a Financial Times.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×