eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Obama és Putyin találkozója: mindketten kaptak valamit a másiktól

Feszélyezett hangulatú hétfői, Kreml-beli sajtótájékoztatója után kedden elemében volt Barack Obama, aki egy moszkvai egyetem diákjai előtt beszélve sürgette az Egyesült Államok és Oroszország együttműködését. Az amerikai elnököt reggelire fogadta Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, akit továbbra is az ország legnagyobb hatalmú politikusának tartanak.

"Erős, békés és jólétben élő Oroszországot akarunk" - mondta az egybegyűlt diákok és tanárok előtt az amerikai elnök moszkvai látogatása második napján, amikor újabb nagyszabású külpolitikai beszédet tartott. A Dmitrij Medvegyevvel folytatott előző napi tárgyalások és a kimért, de legalább őszinte hangulatú közös sajtótájékoztató után Obama, ismét mosolyoffenzívába kezdett és nem annyira a világ legnagyobb hatalmú politikusaként, mint inkább egyfajta apafiguraként szólt a fiatalabb nemzedék tagjaihoz és azt fejtegette: öt kiemelt témában hasonlóak a két ország érdekei.

Az amerikai elnök már beszéde elején hosszan kitért arra, amit Oroszországban sokan sérelmeznek, mégpedig, hogy Nyugaton gyakran elhallgatják a II. világháborúban hozott szovjet áldozatot. Majd azzal próbálta megnyerni, a nyugat felé amúgy is nyitottabb üzleti egyetemen összegyűlt hallgatóságát, hogy megemlítette: ők az a nemzedék, akik eldöntik, milyen irányt vegyen Oroszország egy olyan világban, amelyet a kölcsönös függés jellemez.

Obama ismét kitért arra, hogy meg akarja akadályozni az atomfegyverek továbbterjedését és ehhez Oroszország segítségére van szüksége, mert az Ázsiában esetleg beinduló fegyverkezési verseny egyik országnak sem érdeke.

Megköszönte, hogy Moszkva beleegyezett: orosz területen keresztül lássák el az Afganisztánban harcoló nemzetközi erőket. Ugyan megpróbálta elkerülni a kioktató hangnemet, de a házigazdák azért hallgatták a dorgálást Moszkva "különleges érdekszférájáról" szóló doktrínájával kapcsolatban, amikor Grúziára és Ukrajnára utalva azt mondta: "elmúlt az az idő, amikor birodalmak sakkbábokként kezelhettek szuverén országokat". Üzenet volt az is, amikor kitért a tekintélyelvű kormányzásra és a korrupcióra: az embereknek mindenhol joga van arra, hogy kenőpénz nélkül kössenek üzletet, vagy tanuljanak - fejtegette.

Obamát előzőleg kétórás reggelin fogadta Vlagyimir Putyin ex-elnök, most kormányfő, aki elemzők szerint továbbra is az orosz külpolitika formálója. Kedd reggel már a kölcsönös udvariasság jellemezte viszonyukat: Obama azt mondta: Putyin hatalmas munkát végzett, Putyin pedig, hogy Obama nevével kapcsolják össze a két ország viszonyának javulását.

Elemzők szerint a moszkvai csúcs nem túl sok konkrétummal zárult és valójában a vezetők közötti jó személyes kapcsolat az, amely egyelőre az orosz-amerikai viszony fő eleme. Az atomfegyverek korlátozásáról szóló START-egyezmény utódjának szövegében például még sok részletet kell pontosítani. Obama nem adta fel, csak jegelte a Bush-kormányzat rakétavédelmi ötletét, és Irán ügyében sem volt látványos egyetértés. Afganisztán kérdésében viszont mindkét fél kapott valamit a másiktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×