Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Öregszenek az amerikai háziorvosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az utóbbi években mind több idős amerikai háziorvos nem tud nyugdíjba menni, mert nincsenek fiatal doktorok, akik a helyükre állnának. Az Amerikai Orvosszövetség statisztikája szerint legalább 4500 olyan háziorvosi praxis szerepel a nyilvántartásban, amelyben az orvos már 75 éves is elmúlt.

Mintegy ötven esztendeje az amerikai orvosok fele általános gyakorlatot folytatott, háziorvos volt. Az orvostudomány haladása és a klinikai ismeretek változása miatt egyre több speciális szakképzés jelent meg, és azok a doktorok, akik az utóbbi évtizedben indultak el a pályán, mind több különleges szakterületen kezdtek dolgozni.

Az Amerikai Háziorvosok Akadémiája kimutatta, hogy jelenleg az Egyesült Államokban az orvosi diplomával rendelkezőknek csupán egyharmada folytat háziorvosi gyakorlatot. Ez azt jelenti, hogy a háziorvosok létszáma mintegy 270 000, és átlagos életkoruk mind jobban kitolódik.

Ez a készülő amerikai egészségügyi reform ügyét is megnehezítheti. Az Egyesült Államokban jelenleg 46 millió állampolgárnak semmiféle egészségügyi biztosítása sincsen. Az egészségügyi magánbiztosítók évek óta az ottani infláció többszörösével emelik a tarifáit, miközben a betegeknek mind többször kell saját zsebükből is kiegészíteni a biztosítást. Az egyetemet elvégző orvostanhallgatók ugyanakkor legtöbbször valamilyen jól jövedelmező orvosi szakterület irányába indulnak, és igen kevesen választják a háziorvosságot. Ami nem meglepő, mert a háziorvosi gyakorlattal tavaly átlagosan évi 190 000 dollárt (37,2 millió forintot) lehetett keresni, míg például egy bőrgyógyász jövedelme tavaly 345 000 dollár volt.

A szakorvosok fizetése, illetve rendelőjük bevétele még nagyobb mértékben különbözik. A csúcson a műtéti beavatkozásokat végző specialisták találhatók. Az átlagos ortopéd sebész 450 000 dollárt (88,2 millió forintot) vitt haza 2008-ban, de a szívsebészek vagy a plasztikai műtéteket végzők bankszámlájára még ennél is nagyobb összegek kerültek.

Ted Epperly, az Amerikai Háziorvosok Akadémiájának elnöke kiszámolta, hogy a jelenlegi, kedvezőtlen változások folytatódása esetén 2020-ban már 125 000 háziorvos hiányzik majd a rendelőkből, pedig az egészségügyi ellátás általános színvonalát ez szabja meg. A betegségek megelőzését, az elsődleges gyógykezelést a világon mindenütt döntően a háziorvos végzi.